10.08.2024.

11:58

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images, Reuters

Planeta

Britanci već plaču! Putin se raduje zbog F-16, evo i zašto! Bolji poklon nije mogao da dobije: Kada krenu da ga uništavaju...

"Predsednik Rusije Vladimir Putin će uživati u imidžu koji će stvoriti uništavanje F-16, koje su isporučile zemlje NATO-a", navodi analitičar Federiko Borsari.

Rusija takođe poseduje nekoliko stotina borbenih aviona, među kojima je i Su-35, koji "The Independent" opisuje kao jednu od najvećih pretnji za F-16.

Ruski sistemi PVO su takođe dovoljno efikasni da obaraju američke avione, dok obuka ukrajinskih pilota traje previše brzo – devet meseci u poređenju sa tri godine koliko traje obuka zapadnih pilota, navodi list.

Agencija "Bloomberg", pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, objavila je da je prva "mala" partija američkih borbenih aviona F-16, koje su isporučile zemlje NATO-a, stigla u Ukrajinu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je više puta isticalo da SAD i njihovi NATO saveznici stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Moskvom, što može imati katastrofalne posledice. Pojava F-16 aviona u Kijevu, koji su sposobni da nose nuklearno oružje, biće smatrana kao pretnja sa Zapada u nuklearnoj sferi, upozorili su iz ministarstva.