06.08.2024.

08:10

Foto: Shuterstock

Planeta

Kreće sveopšti rat?! Stravičan napad na američku vojnu bazu! Ranjeni na sve strane, snažne detonacije tresu položaje!

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da se navodni raketni napad dogodio na vazdušnoj bazi Al Asad u Iraku. Pozvali su se na prvobitne informacije, koje su, kako kažu, podložne promenama.

- Osoblje baze vrši procenu štete nakon napada - dodao je jedan od zvaničnika.

Dve rakete tipa Kaćuša ispaljene su na bazu u zapadnom Iraku u ponedeljak, rekli su izvori iz oblasti bezbednosti. Jedan izvor je rekao da su rakete pogodile bazu.

Prošle nedelje SAD su izvele napad u Iraku na pojedince za koje su američki zvaničnici rekli da su militanti koji su se spremali da lansiraju bespilotne letelice i predstavljaju pretnju američkim i koalicionim snagama.

SAD se pripremaju za odmazdu Irana nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu. Nije jasno da li je napad bio povezan s pretnjama Irana da će uzvratiti na ubistva.

Američke trupe, koje su prisutne u Iraku više od 20 godina nakon invazije, bile su meta sličnih napada naoružanih grupa povezanih s Iranom od prošlog oktobra. Američka vojska u Siriji nekoliko je puta bila meta sličnih napada.

Pentagon je saopštio da će rasporediti dodatne borbene avione i mornaričke ratne brodove na Bliski istok, dok Vašington nastoji da pojača odbranu nakon pretnji Irana i njegovih saveznika Hamasa i Hezbolaha.