09.08.2024.

06:15

Foto: EPA

Planeta

Šok! Putin i Orban dobili neočekivanog saveznika u srcu Evrope! Brisel će poludeti, Ukrajini stižu veoma loše vesti!

"Desničarske snage, koje se smatraju favoritima na predstojećim izborima u Austriji, stvorile su savez s mađarskim liderom Viktorom Orbanom, koji može ugroziti ionako krhki konsenzus u EU po pitanju Ukrajine", navodi se u članku.

Autor podseća da Austrija, pridržavajući se svog neutralnog statusa, ne isporučuje oružje Ukrajini i do sada održava poslovne veze s Rusijom, posebno po pitanju isporuka prirodnog gasa, uprkos pritisku iz Brisela.

"Obnavljajuće desničarske snage stvaraju austrijsko-mađarski savez, koji predstavlja glavobolju za EU po pitanju Ukrajine", ističe se u članku.

Izbori za Nacionalni savet Austrije održaće se 29. septembra, a oni će pokazati kako će se dalje raspoređivati mesta u nacionalnom savetu, koje opcije koalicija će biti moguće, da li će kancelar republike Karl Nehamer ostati na svom mestu ili će ga zameniti novi kandidat.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na listi za celu zemlju nalaze se Austrijska narodna partija (ÖVP) aktuelnog kancelara Karla Nehamera, Austrijska socijaldemokratska partija (SPÖ), Austrijska partija slobode (FPÖ), NEOS (Nova Austrija i Liberalni forum), Zeleni, Pivska partija, Niko od njih, Komunistička partija Austrije (KPÖ), i Lista Madlen Petrović (LMP).