06.08.2024.

14:10

Foto: reuter/shutterstock

Planeta

Prelomna odluka! Zelenski upravo objavio! Zaključenje mira sa Rusijom u pripremi: Do kraja godine...

- Naš nepromenjivi cilj je da pripremimo realnu osnovu za pravedno okončanje sukoba već ove godine - rekao je Zelenski, uprkos stalnom odbijanju da vodi pregovore sa Moskvom.

Istovremeno, analitičari portala "Strana" napominju da poslednje izjave Zelenskog o njegovoj spremnosti da započne mirovne pregovore ne znači da zaista želi da zaustavi sukob, već mogu biti „veliki manevar” za ostvarivanje drugih ciljeva. Zamenik portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova Andrej Nastasin istakao je da Moskva vidi da trenutno nema političke volje za mir ni u Kijevu ni na Zapadu.

U međuvremenu, komandant specijalnih snaga Ahmat general-major Apti Alaudinov izjavio je da će specijalna vojna operacija biti završena do kraja 2024. godine, pobedom Rusije.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.