06.08.2024.

21:44

Foto: EPA

Planeta

''Bankar za najsiromašnije“ izabran za privremenog premijera Bangladeša!



Poznat kao ''bankar za najsiromašnije“ i dugogodišnji kritičar Hasine, Junus će biti privremeni premijer do održavanja novih izbora.

Odluka o Junusovom imenovanju doneta je na sastanku na kojem su učestvovali lideri studentskih protesta, vojni šefovi, članovi civilnog društva i poslovni lideri.

Hasina je napustila Bangladeš u ponedeljak nakon 15 godina na vlasti, usled protesta protiv sistema kvota za dodelu državnih poslova.

Vojska je privremeno preuzela kontrolu, ali se za sada ne zna kakva će biti njena uloga u prelaznoj vladi nakon što je predsednik danas raspustio parlament kako bi otvorio put za izbore, prenosi AP.

Studentski lideri koji su organizovali proteste tražili su da Junus, koji se trenutno nalazi u Parizu kao savetnik organizatora Olimpijade, vodi privremenu vladu.

Ekonomista i bankar po profesiji, Junus je 2006. dobio Nobelovu nagradu za mir zbog korišćenja mikrokredita za pomoć siromašnijim ljudima, a posebno ženama. 
Komitet za Nobelovu nagradu za mir zahvalio je Junusu i njegovoj Gramin banci ''za njihove napore da stvore ekonomski i društveni razvoj“.

Informer

Junus je osnovao Gramin banku 1983. godine da bi obezbedio male kredite preduzetnicima koji prethodno nisu mogli da ispune neophodne zahteva.
Administracija Šeik Hasine je 2008. pokrenula istragu protiv njega, nakon što je Junus godinu dana ranije pokušao da osnuje političku stranku.

Tokom istrage, Hasina je optužila Junusa da je kao šef Gramina koristio silu i druga sredstva za vraćanje kredita od siromašnih seoskih žena, što je on negirao.
Hasinina vlada počela je da preispituje aktivnosti banke 2011. godine, a Junus je otpušten sa mesta generalnog direktora zbog navodnog kršenja vladinih propisa o penzionisanju. 

Suđeno mu je 2013. godine pod optužbom da je primao novac bez dozvole vlade, uključujući Nobelovu nagradu. Ranije ove godine, sud u Bangladešu podigao je optužnicu protiv Junusa i još 13 osoba za slučaj pronevere od 2 miliona dolara. On se izjasnio da nije kriv i je pušten uz kauciju, dok njegove pristalice tvrde da je bio na meti zbog loših odnosa sa Hasinom.

Junus je rođen 1940. godine u Čitagongu, lučkom gradu u Bangladešu, a doktorirao je na Univerzitetu Vanderbilt u Sjedinjenim Državama i tamo je kratko predavao pre nego što se vratio u Bangladeš.