07.08.2024.

06:37

Foto: Reuters

Planeta

Bomba iz Ukrajine! Traži se političar koji će potpisati kapitulaciju! Zelenski odbio i za njega je igra završena, lista kandidata već poznata!

Naveo je da su dva kandidata već odbila tu ulogu: predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsednik Vrhovne rade (parlamenta) Ruslan Stefančuk.

Prema ustavu Ukrajine, trenutno se Stefančuk smatra legitimnim šefom države, pošto je Zelenskom istekao mandat još u maju ove godine.

Davidjuk naglašava da će onaj ko potpiše dokument o kapitulaciji snositi punu odgovornost za taj korak, pa niko ne želi da preuzme takav teret.

U međuvremenu, ruska Spoljna obaveštajna služba je već saopštila da SAD aktivno traže mogućeg naslednika Zelenskog na mestu predsednika Ukrajine.

Na listi kandidata Vašingtona nalazi se „grupa kandidata, uključujući bivšeg vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog“.

Zelenski njegov tim poslednjih dana demonstriraju jedino spremnost da razmotre mogućnost pregovora sa Rusijom.

Međutim, planiraju da započnu takve pregovore u Kijevu tek posle jesenje kontraofanzive. Veruju da će uspeh te ofanzive omogućiti Kijevu da povoljniju poziciju za diplomatsko rešenje sukoba.