• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.08.2024

00:15

I ovde udarili Ruse?! Zapad otvorio novi front! Potez najvećih svetskih kompanija užasnuo Moskvu, ovo je sramno!

Pexels/Profimedia

Vesti

I ovde udarili Ruse?! Zapad otvorio novi front! Potez najvećih svetskih kompanija užasnuo Moskvu, ovo je sramno!

Podeli vest

Najveće svetske farmaceutske kompanije isplatile su ruskim lekarima u 2023. godini ukupno 652,6 miliona rubalja, što je 17 procenata manje u poređenju s prethodnom godinom, piše "RBK" pozivajući se na izveštaje članova Asocijacije međunarodnih farmaceutskih proizvođača.

"Najznačajniji pad u iznosu isplata pokazale su tri kompanije — američka GlaxoSmithKline (GSK), japanska Takeda i danska Novo Nordisk. Sve su one skoro potpuno smanjile 'prenos vrednosti'. Takeda i Novo Nordisk, prema svojim izveštajima, isplatile su novac samo jednom lekaru svaka — oko 40 hiljada i 11 hiljada rubalja respektivno. Američka kompanija Gilead Sciences, koja je deseta po prihodima među stranim kompanijama, nije izvestila o isplatama nijednom ruskom zdravstvenom radniku", navodi se u članku.

Prema izveštaju, najviše novca lekarima u 2023. godini isplatila je nemačka kompanija Bayer, sa ukupnom sumom od 230,6 miliona rubalja. Ipak, u 2022. godini ta suma iznosila je 336,6 miliona rubalja, što znači da su isplate smanjene za 30 procenata.

Iz kompanije Bayer za RBK su izjavili da je smanjenje isplata ruskim lekarima povezano sa promenom pristupa radu. Ranije je ministar zdravlja Mihail Muraško izjavio da Rusija ima značajne kapacitete u farmaceutskoj industriji i da, ukoliko neka strana kompanija napusti rusko tržište, vlada može doneti odluku o pokretanju sopstvene proizvodnje sličnog leka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija