07.08.2024.

23:30

Foto: Shutterstock/Printskrin

Planeta

Prelomni momenat u ratu! Rusi prešli reku Žerebec! Velika pobeda Putinovih trupa, otvoren put ka Limanu, Borovi...

- Tokom borbenih dejstava naše snage su na jednom od sektora u oblasti Makejevke (LNR) prešle vodenu prepreku i učvrstile se na desnoj obali reke Žerebec - izjavio je Maročko.

Ekspert je naveo da ruske snage drže ovu liniju uprkos intenzivnoj vatri ukrajinskih snaga.

Prema izveštajima, ruske snage su već duže vreme pokušavale da potisnu ukrajinske snage iz regiona oko reke Žerebec. Cilj ovih operacija je bio da se osigura prelaz i nastavi napredovanje prema Limanu i Borovi. Ruska vojska je koristila širok spektar oružja, uključujući dronove, artiljeriju i tenkove, da bi podržala pešadijske napade. Ukrajinske snage su, međutim, pružale jak otpor koristeći FPV dronove i preciznu artiljeriju za uništavanje ruskih položaja i vozila.

Ukrajinski vojnici su geolocirali i uništili ruske minobacače, haubice i skladišta municije, što je značajno otežalo ruske napore da pređu reku i uspostave stabilne linije. Uprkos teškim borbama, ruske snage su uspele da zauzmu deo šumovitog terena istočno od Ternija, ali su dalja napredovanja bila pod stalnim napadima ukrajinskih snaga, koje su koristile dronove i artiljeriju za preduzimanje protivnapada i uništavanje ruskih trupa i opreme​