07.08.2024.

14:11

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Novi udar na Putina i Orbana iz SAD! Kamalin potpredsednik žestoko opleo po njima!

Dvojica kandidata za američkog potpredsednika, demokrata Tim Volc i republikanac Džej Di Vens imaju malo toga zajedničkog. Kontrast u njihovim političkim pogledima može se videti u njihovom odnosu ka mađarskom lideru Viktoru Orbanu.

U nedavnom intervjuu za Foks njuz, kandidat Kamale Haris za potpredsednika rekao da Orban nije demokratski lider.

"Spoljna politika koja poštuje naše saveze, a ne pristajanje na diktatore poput Putina i Orbana, put je kojim bi trebalo ići", rekao je Volc 23. jula.

Aktuelni guverner Minesote otišao je i korak dalje od američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je kazao da Orban traži diktaturu, jer Orban misli da demokratija ne funkcioniše.

Bajdenov komentar izazvao je negodovanje u mađarskoj vladi, koja je uspostavila bolje odnose sa republikancima, pre svega njihovim kandidatom za potpredsednika.

Vens, koji je 15. jula predstavljen kao Trampov kandidat, pohvalno je govorio o Orbanu po mnogim pitanjima, od visokog obrazovanja do socijalne politike.

"Šta uraditi u Odeljenju za obrazovanje? Ono što je Orban uradio u Mađarskoj, u suštini ne smete više da predajete kritičku teoriju rase, kritičku rodnu teoriju", rekao je Vens.

TRAMP O ORBANU

Informer

 

Mađarski premijer bio je jedini strani lider pored Kim Džong Una kojeg je Tramp spomenuo u svom govoru o prihvatanju nominacije na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji.

"Mađarska je jaka zemlja. Vodi je veoma moćan, čvrst vođa. On je tvrd momak, štampa ga ne voli jer je tvrd. Viktor Orban, premijer Mađarske, veoma težak čovek", rekao je Tramp u svom govoru.

Sve svoje nade mađarski lider je stavio na pobedu republikanaca na predsedničkim izborima u novembru. "Tramp je na vratima", rekao je Orban krajem jula, a čak tvrdi da su njegovi savetnici krenuli sa pisanjem programa tima Donalda Trampa.