08.08.2024.

07:40

Foto: Reuters

Planeta

Drama u ukrajinskim redovima! Beže za Moldaviju glavom bez obzira: Natrpali ljude u hladnjaču i krenuli ka granici!

Vojno sposobni muškarci su pronađeni kako se kriju u kamionu iza gomile govedine. Kamion za meso išao je ka Moldaviji i njime su upravljala dvojica stranaca, saopštila je policija, ne navodeći nacionalnost osumnjičenih za krijumčarenje.

Kako se navodi u saopštenju, svaki od potencijalnih dezertera platio je švercerima između 6.000 i 8.000 dolara za put. Krijumčari su im, navodno, obećali da će njihova dokumenta propisno pečatirati kao da su legalno ušli u Moldaviju i za to naplatili dodatnih 2.000 evra.

Krijumčari se sada suočavaju sa optužbama za ilegalnu trgovinu ljudima preko granice. Ako budu proglašeni krivima, mogli bi da budu osuđeni na sedam do devet godina zatvora, s obzirom da su delovali kao organizovana grupa i primali novac za svoje usluge.

Poslednjih meseci sve više Ukrajinaca pokušava da napusti zemlju. Procenjuje se da preko 100 vojno sposobnih muškaraca svakodnevno pokušava da napusti zemlju, rekao je šef odeljenja granične službe Igor Matvijčuk još u junu, insistirajući da većina begunaca bude uhvaćena.

Medijski izveštaji, međutim, sugerišu da je ta cifra najmanje tri puta veća, pri čemu je značajan broj onih koji žele da napuste Ukrajinu zapravo uspeo u svom poduhvatu.

Kampanja mobilizacije, koja u Ukrajini traje od početka sukoba, postala je sve intenzivnija i nasilnija sa gubicima na terenu. U aprilu je usvojen kontroverzni zakon o mobilizaciji kojim je starosna granica za regrutaciju smanjena sa 27 na 25 godina i uvedene strože kazne za izbegavanje regrutacije.

Tokom proteklih nekoliko meseci, više ukrajinskih javnih ličnosti i zvaničnika je sugerisalo da bi starosna granica za regrutovanje trebalo još više da se snizi.