08.08.2024.

09:10

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Rusija je ovo čekala! Čečeni hitno jure ka Kursku! Šok obrt nakon glasina o povlačenju, iz sata u sat se povećava borbena grupa!

Odgovarajuće video obraćanje objavljeno je na Telegram kanalu Alaudinova, kao odgovor na tvrdnje ukrajinskih resursa da su čečenski borci pobegli iz Kurske oblasti.

- Ja se već nalazim u Kurskoj oblasti, i specijalne snage 'Ahmat', jedan od odreda je ovde. Polako se ovde povećavamo, radićemo svoj posao za dobrobit naše države. Ništa kritično se nije dogodilo - rekao je Alaudinov.

Prema njegovim rečima, u pograničnim oblastima Kurske oblasti neprijatelj "pokušava da napreduje, koristeći sve svoje snage koje je oslobodio sa beloruske granice".

- Ali, ponavljam, ako Bog da, uskoro će ovaj problem biti rešen, te snage će biti uništene - izjavio je komandir.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF Valerij Gerasimov izjavio je da su 6. avgusta u 5.30 časova jedinice OSU, brojnosti do hiljadu ljudi, krenule u ofanzivu s ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti. Njihovo napredovanje u dubinu teritorije RF je zaustavljeno, istakao je on. Prema podacima Gerasimova, gubici OSU iznosili su 315 ljudi, od kojih najmanje 100 poginulih, a Kijev je izgubio 54 jedinice oklopne tehnike, među kojima i sedam tenkova. Načelnik Generalštaba OS RF naglasio je da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena porazom protivnika i izlaskom na državnu granicu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, komentarišući situaciju u Kurskoj oblasti, ranije je izjavio da je kijevski režim preduzeo još jednu veliku provokaciju, sprovodeći neselektivnu paljbu, uključujući i na civilne mete.