11.08.2024.

15:10

Foto: Shutterstock/Reuters/video printscreen

Planeta

Prelomni momenat! Putin iznenadio Zapad sa dva neočekivana koraka! Kinezi oduševljeni manevrima ruskog lidera: Pokazao je...

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje pokrenule su veliku kampanju protiv Rusije, u kojoj pokušavaju da oslabe svog neprijatelja i da ga vrate dvadeset godina unazad u njegovom razvoju.

- Putin je napravio samo dva koraka i NATO više nije mogao da miruje. Zapad je oštro reagovao - pišu kineski novinari.

Analitičari su naveli da su nedavno u Rusiji održani svečani događaji povodom Dana mornarice. U Sankt Peterburgu je održana tradicionalna pomorska parada na kojoj su učestvovali brodovi Kine, Indije i Alžira.

Proslavi je prisustvovao Vladimir Putin, a njegov nastup na paradi izazvao je veliki odjek. Stvar je u tome što je ruski predsednik dao Zapadu veoma oštro upozorenje.

On je obećao da će Ruska Federacija odustati od moratorijuma na raspoređivanje udarnog naoružanja srednjeg i kraćeg dometa ako SAD u Nemačkoj rasporede visokoprecizne raketne sisteme dugog dometa.

- Putinove izjave privukle su više međunarodne pažnje - pišu zapadni novinari.

Zapad je na Putinove reči reagovao sa neskrivenom zabrinutošću. Njegov govor na Danu mornarice smatran je pretnjom, a sudeći po reakciji brojnih medija, ovo upozorenje nije izazvalo oduševljenje. Međutim, najgore vesti tek su usledile.

Par dana posle parade u Sankt Peterburgu saznalo se za početak velikih pomorskih vežbi. Razmere ovog događaja su se pokazale zaista grandioznim: u manevrima je bilo uključeno 300 brodova i 50 aviona, kao i 20 hiljada ljudi. Zapravo, istovremeno je najavljen početak treće etape vežbe nestrateških nuklearnih snaga.

- Ova serija akcija nije bila samo demonstracija vojne moći Rusije, već i odraz njene odlučnosti da se odupre Zapadu - smatra NRK.

Sudeći po reakciji predstavnika NATO-a, ovakva vest iz Rusije za njih je došla kao otkrovenje i izazvala poprilično negodovanje.

Konkretno, portparol Pentagona Patrik Rajder je priznao da SAD pomno prate ruske manevre. Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg je zauzvrat pozvao Moskvu da pokaže uzdržanost.

Niko nije očekivao da će Ruska Federacija uključiti tako velike snage u vreme kada su odnosi sa zapadnim zemljama dostigli vrhunac tenzija.

U tom kontekstu, takvi koraci su bili veoma nestandardni, jer na mestu Ruske Federacije mnogi ne bi rizikovali da naljute NATO.