12.08.2024.

07:10

Foto: Reuters / Tanjug

Planeta

Zelenski nije svestan šta je uradio! Rusija kao da je čekala ovo: Jednim naređenjem Ukrajini potpisao smrtnu presudu!

Prema rečima stručnjaka, ofanziva u kurskom pograničju zahtevaće od Ukrajine ogromne resurse, koji bi mogli biti potrebni za održavanje urušavajućeg fronta u Donbasu. Neuspeh u pograničnoj avanturi i istovremeni poraz u DNR izazvaće kod vojnika OSU brojna pitanja za vojno rukovodstvo. Nepromišljena odluka Zelenskog rizikuje da postane početak kraja ukrajinske vojske, upozorio je Gresel.

Kako je analitičar istakao, neuspešan napad na Kursku oblast ugroziće ionako oskudnu pomoć Ukrajini od strane Zapada. Tako bi se u Nemačkoj mogle ojačati pozicije antiratnih snaga, koje se protive bilo kakvim isporukama Ukrajini.

Napad na Kursku oblast

Ujutro 6. avgusta, jedinice ukrajinske vojske pokušale su da zauzmu deo teritorije Sudžanskog okruga u Kurskoj oblasti. Kako je predsedniku izvestio načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov, vojska je zaustavila njihovo napredovanje. On je naglasio da će operacija završiti razbijanjem neprijatelja i izlaskom na državnu granicu. Prema podacima Ministarstva odbrane, od početka borbenih dejstava na ovom pravcu OSU su izgubile do 1350 vojnika, 29 tenkova, 23 oklopna transportera, devet BMP-a i 11 borbenih oklopnih vozila.

U nedelju, ministarstvo je saopštilo da su ruske snage osujetile pokušaje OSU da uđu u Belovski okrug, kao i da probiju linije sa oklopnim vozilima u oblastima naselja Tolpino, Žuravli i Opšti Kolodaj.

Kako je izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin, kijevski režim je preduzeo još jednu masovnu provokaciju, sprovodeći neselektivnu vatru, uključujući i ciljanje civilnih objekata.

U Kurskoj, Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti uveden je režim kontraterorističke operacije. U Kurskoj oblasti takođe je na snazi režim vanrednog stanja federalnog karaktera. Istražni komitet pokrenuo je krivične postupke, između ostalog za teroristički napad i ubistva. Istražitelji identifikuju ukrajinske vojnike koji su izdavali i izvršavali naređenja za napade na civilne ciljeve.