12.08.2024.

07:40

Foto: Shutterstock

Planeta

(VIDEO) Opšta pometnja u SAD i Izraelu! Iran spremio rakete kakve svet dosad nije video: I Rusija dobija deo moćnog arsenala Teherana!

Značajno je da su ugrađene krstareće rakete dizajnirane sa novim mogućnostima, uključujući visokoeksplozivne bojeve glave i stelt funkcije, koje je nemoguće pratiti neprijateljskim radarima.

Sve veće raketne sposobnosti Irana predstavljaju nekoliko projektila koji mogu da stignu do Izraela, a jedna od njih je „sejdžil“, balistička raketa srednjeg dometa na čvrsto gorivo, sposobna da leti brzinom većom od 17.000 kilometara na čas i sa dometom do 2.500 kilometara.

Osim toga, Iran takođe ima raketu „hajbar“, dometa od 2.000 kilometara, opremljenu bojevom glavom od 1.500 kilograma, a njegova ekstremna brzina otežava presretanje.

Prema američkoj Kancelariji direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI), Iran je naoružan najvećim brojem balističkih projektila u regionu.

Treba imati na umu da iranska vojska nije koristila teške rakete velikog kapaciteta kao što su „horamšahr“, „sejdžil“, „haj kasem“ ili „hajbar šekan“ u svom masovnom napadu na Izrael u aprilu ove godine kao odgovor na bombardovanje Irana.

Podsetimo, desetine pripadnika ruske vojske obučavaju se u Iranu za korišćenje sistema balističkih raketa kratkog dometa Fath-360, izjavila su dva evropska obaveštajna izvora za Rojters, dodajući da se očekuje skora isporuka stotina satelitski vođenih oružja Rusiji za njen rat u Ukrajini.

Veruje se da su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane potpisali ugovor 13. decembra u Teheranu sa iranskim zvaničnicima za sistem Fath-360 i još jedan balistički raketni sistem, koji je izradila državna Organizacija za vazduhoplovnu industriju Irana (AIO), prema rečima obaveštajnih zvaničnika koji su želeli da ostanu anonimni zbog osetljivosti teme.