• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.08.2024

15:10

Prelomni momenat! Putin iznenadio Zapad sa dva neočekivana koraka! Kinezi oduševljeni manevrima ruskog lidera: Pokazao je...

Shutterstock/Reuters/video printscreen

Vesti

Prelomni momenat! Putin iznenadio Zapad sa dva neočekivana koraka! Kinezi oduševljeni manevrima ruskog lidera: Pokazao je...

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin je pre izvesnog vremena uspeo da iznenadi svoje protivnike sa dva neobična koraka, navodi kinesko izdanje NetEase.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje pokrenule su veliku kampanju protiv Rusije, u kojoj pokušavaju da oslabe svog neprijatelja i da ga vrate dvadeset godina unazad u njegovom razvoju.

- Putin je napravio samo dva koraka i NATO više nije mogao da miruje. Zapad je oštro reagovao - pišu kineski novinari.

Analitičari su naveli da su nedavno u Rusiji održani svečani događaji povodom Dana mornarice. U Sankt Peterburgu je održana tradicionalna pomorska parada na kojoj su učestvovali brodovi Kine, Indije i Alžira.

Proslavi je prisustvovao Vladimir Putin, a njegov nastup na paradi izazvao je veliki odjek. Stvar je u tome što je ruski predsednik dao Zapadu veoma oštro upozorenje.

On je obećao da će Ruska Federacija odustati od moratorijuma na raspoređivanje udarnog naoružanja srednjeg i kraćeg dometa ako SAD u Nemačkoj rasporede visokoprecizne raketne sisteme dugog dometa.

- Putinove izjave privukle su više međunarodne pažnje - pišu zapadni novinari.

Zapad je na Putinove reči reagovao sa neskrivenom zabrinutošću. Njegov govor na Danu mornarice smatran je pretnjom, a sudeći po reakciji brojnih medija, ovo upozorenje nije izazvalo oduševljenje. Međutim, najgore vesti tek su usledile.

Par dana posle parade u Sankt Peterburgu saznalo se za početak velikih pomorskih vežbi. Razmere ovog događaja su se pokazale zaista grandioznim: u manevrima je bilo uključeno 300 brodova i 50 aviona, kao i 20 hiljada ljudi. Zapravo, istovremeno je najavljen početak treće etape vežbe nestrateških nuklearnih snaga.

- Ova serija akcija nije bila samo demonstracija vojne moći Rusije, već i odraz njene odlučnosti da se odupre Zapadu - smatra NRK.

Sudeći po reakciji predstavnika NATO-a, ovakva vest iz Rusije za njih je došla kao otkrovenje i izazvala poprilično negodovanje.

Konkretno, portparol Pentagona Patrik Rajder je priznao da SAD pomno prate ruske manevre. Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg je zauzvrat pozvao Moskvu da pokaže uzdržanost.

Niko nije očekivao da će Ruska Federacija uključiti tako velike snage u vreme kada su odnosi sa zapadnim zemljama dostigli vrhunac tenzija.

U tom kontekstu, takvi koraci su bili veoma nestandardni, jer na mestu Ruske Federacije mnogi ne bi rizikovali da naljute NATO.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23