• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.08.2024

12:10

Saveznici SAD najavili rasparčavanje Ukrajine! Počinje raspad na tri dela: Ako neko hitno ne reaguje...

Shutterstock/Reuters

Vesti

Saveznici SAD najavili rasparčavanje Ukrajine! Počinje raspad na tri dela: Ako neko hitno ne reaguje...

Podeli vest

Ukrajina bi mogla da se raspadne na tri dela ako ne započne mirovne pregovore, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti bivši šef odeljenja za Evropu i Aziju u Ministarstvu spoljnih poslova Japana, Kadzuiko Togo.

Togo je bio jedan od glavnih aktera u pripremi sastanka na vrhu u Irkutsku 2001. godine između predsednika Vladimira Putina i japanskog premijera Jošira Morija, kao i u pripremi posete prvog predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova Japanu 1991. godine.

- Odbijanje SAD i Velike Britanije da pregovaraju sa Rusijom (o Ukrajini. — Prim. red.) moglo bi dovesti do raspada Ukrajine na tri dela. U naredna tri meseca Rusija bi mogla da napreduje koliko može, zauzme onoliko koliko je u stanju, i učini da se Ukrajina više nikada ne oporavi, ni za vreme Bajdena ili Haris, ni za vreme Trampa. Tada bi Ukrajina mogla da se raspadne na tri dela: istočni bi pripao Rusiji, zapadni Zapadnoj Evropi, a u sredini bi ostala mala Ukrajina sa Kijevom - rekao je Togo.

Bivši diplomata smatra da Ukrajina i zapadne zemlje ne bi trebalo da ignorišu mirovne predloge Putina, iznete sredinom juna.

- Mirovni predlozi koje je Putin izneo sredinom juna već su oštriji od onih o kojima je govorio u intervjuu sa Takerom Karlsonom. Putin daje te mirovne predloge, ali Bajden i Zelenski kažu da tu nema šta da se diskutuje i da je cilj Ukrajine povratak na granice iz 1991. godine. To je apsurdno, jer se Ukrajina sama odrekla Istanbulske konvencije, prema kojoj je gotovo to i dobila - objašnjava bivši diplomata.

On poziva da se s punom ozbiljnošću pristupi ruskim mirovnim predlozima.

- Mogu sa punom odgovornošću da kažem da ove reči treba ozbiljno shvatiti. Sada je trenutak za početak pregovora. Ako dođe do podele Ukrajine na tri dela, situacija i uslovi koji sada postoje će izgledati kao sladak san, kao san - zaključuje Togo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Protesti su obična farsa! Cilj je širenje panike u društvu i izazivanje straha kod građana! (VIDEO) Uživo
Live TV

Protesti su obična farsa! Cilj je širenje panike u društvu i izazivanje straha kod građana! (VIDEO)

Juče je održan protest protiv kopanja litijuma. Blokirane su železničke stanice Novi Beograd i Prokop! Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da protestante nije briga za zdravlje ljudi, već da ovim putem samo žele nasilno da smene vlast. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju.

11.08.2024

10:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23