• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.08.2024

14:40

Poznat pravi razlog invazije na Rusiju! Ne, nije ono što svi misle! Šta to Zelenski pokušava pred moguće pregovore sa Rusijom?!

Shutterstock

Vesti

Poznat pravi razlog invazije na Rusiju! Ne, nije ono što svi misle! Šta to Zelenski pokušava pred moguće pregovore sa Rusijom?!

Podeli vest

Zašto Ukrajina želi da žrtvuje toliko trupa u operaciji koja će verovatno propasti, pita se bivši zamenik pomoćnika ministra odbrane SAD Stiven Brajen, pišući o upadu ukrajinskih snaga u Kursku oblast.

On napominje da Ukrajina ovim napadom pokušava da obezbedi bolju pregovaračku poziciju sa Rusijom.

Brajen ističe da je sposobnost Ukrajine da brani svoju teritoriju u Donbasu ugrožena zbog nemilosrdnih ruskih napada, koji postepeno potiskuju ukrajinsku odbranu.

- Ukrajina gubi oko 1.000 vojnika dnevno (ubijenih i ranjenih), a moral u nekim brigadama je na nuli. Gubici, iako Ukrajina pokušava da ih prikrije, prožimaju društvo - navodi on.

Ukrajinske brigade na frontu su značajno ispod pune snage, a iskusni vojnici su većinom izgubljeni.

- Ukrajinsko rukovodstvo je pod velikim pritiskom Zapada da pregovara sa Rusijom - što je čak i Volodimir  Zelenski priznao, dodaje Brajen.

Brajen ukazuje na to da ofanziva na Kursk može biti Ukrajinska karta za pregovore sa Rusijom.

- Strategija i taktika koju Ukrajina pokazuje u napadu na Kursk razvijene su u saradnji sa NATO-om, kao test za odbranu Evrope u slučaju ruskog napada - dodaje on.

Pored toga, ukrajinski plan uključuje i potencijalnu kontrolu nad gasnom mernom stanicom u Sudži, što bi moglo imati značajne posledice po Evropu i Rusiju.

Uprkos rizicima, Brajen napominje da je uspeh ukrajinske operacije neizvestan, jer mnogo zavisi od brzine ruskog odgovora i sposobnosti ukrajinskih snaga.

- Ako operacija prerano propadne, Ukrajina rizikuje potpunu reakciju i poraz - zaključuje on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23