15.08.2024.

00:00

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images, Reuters

Planeta

Žestok odgovor Moskve! F-16 poleteo, Rusija dovukla najmoćnije oružje! Sudbina "abramsa" čeka i ponos američke avijacije!

- Sada ćemo videti da li F-16 može da se suprotstavi najsnažnijem protivvazdušnom raketnom sistemu na svetu, koji su razvili Rusi, i mislim da će to biti jednako praznom gestu kao i isporuka Abramsa - istakao je Friman.

Prema rečima stručnjaka, lovci će doživeti istu sudbinu kao i američki tenkovi. Očekivalo se da će ta tehnika promeniti tok događaja na bojnom polju u korist Ukrajine, ali to se nije dogodilo, objasnio je on.

- F-16 je nešto poput magičnog talismana kojim smo dugo mahali - zaključio je Friman.

O dolasku F-16 u Ukrajinu prošle nedelje je govorio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dan ranije, časopis "Ekonomist" je izvestio da je Ukrajina dobila prvih deset od ukupno 79 američkih lovaca.

Kako je naglasio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, Moskva će isporuku F-16 smatrati namernim signalom NATO-a u nuklearnoj sferi. Ipak, njihova pojava u Ukrajini neće promeniti situaciju na liniji fronta, a lovci će biti uništavani kao i drugi tipovi naoružanja, ukazao je Lavrov.