• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.08.2024

07:10

Zelenski nije svestan šta je uradio! Rusija kao da je čekala ovo: Jednim naređenjem Ukrajini potpisao smrtnu presudu!

Reuters / Tanjug

Vesti

Zelenski nije svestan šta je uradio! Rusija kao da je čekala ovo: Jednim naređenjem Ukrajini potpisao smrtnu presudu!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potcenio potencijalno fatalne posledice napada na Kursku oblast, izjavio je stručnjak Evropskog saveta za međunarodne odnose Gustav Gresel u intervjuu za časopis "Špigel".

Prema rečima stručnjaka, ofanziva u kurskom pograničju zahtevaće od Ukrajine ogromne resurse, koji bi mogli biti potrebni za održavanje urušavajućeg fronta u Donbasu. Neuspeh u pograničnoj avanturi i istovremeni poraz u DNR izazvaće kod vojnika OSU brojna pitanja za vojno rukovodstvo. Nepromišljena odluka Zelenskog rizikuje da postane početak kraja ukrajinske vojske, upozorio je Gresel.

Kako je analitičar istakao, neuspešan napad na Kursku oblast ugroziće ionako oskudnu pomoć Ukrajini od strane Zapada. Tako bi se u Nemačkoj mogle ojačati pozicije antiratnih snaga, koje se protive bilo kakvim isporukama Ukrajini.

Napad na Kursku oblast

Ujutro 6. avgusta, jedinice ukrajinske vojske pokušale su da zauzmu deo teritorije Sudžanskog okruga u Kurskoj oblasti. Kako je predsedniku izvestio načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov, vojska je zaustavila njihovo napredovanje. On je naglasio da će operacija završiti razbijanjem neprijatelja i izlaskom na državnu granicu. Prema podacima Ministarstva odbrane, od početka borbenih dejstava na ovom pravcu OSU su izgubile do 1350 vojnika, 29 tenkova, 23 oklopna transportera, devet BMP-a i 11 borbenih oklopnih vozila.

U nedelju, ministarstvo je saopštilo da su ruske snage osujetile pokušaje OSU da uđu u Belovski okrug, kao i da probiju linije sa oklopnim vozilima u oblastima naselja Tolpino, Žuravli i Opšti Kolodaj.

Kako je izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin, kijevski režim je preduzeo još jednu masovnu provokaciju, sprovodeći neselektivnu vatru, uključujući i ciljanje civilnih objekata.

U Kurskoj, Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti uveden je režim kontraterorističke operacije. U Kurskoj oblasti takođe je na snazi režim vanrednog stanja federalnog karaktera. Istražni komitet pokrenuo je krivične postupke, između ostalog za teroristički napad i ubistva. Istražitelji identifikuju ukrajinske vojnike koji su izdavali i izvršavali naređenja za napade na civilne ciljeve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23