15.08.2024.

06:15

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Zapad zakočio! Šta će sada biti sa vojskom Ukrajine?! Pljušte optužbe na sve strane, ovo nije smelo da se dogodi!

Sergej Marčenko je za "Fajnenšel tajms" rekao da su spore isporuke oružja, posebno iz SAD, doprinele povećanju vojne potrošnje od 12 milijardi dolara.

Skok od 12 milijardi dolara znači da će Ukrajina ove godine zabeležiti deficit koji drugi vladini zvaničnici procenjuju na nešto manje od četvrtine BDP-a, ili 43,5 milijardi dolara.

Kongres je u aprilu ove godine odobrio direktnu američku vojnu pomoć u vrednosti od 27 milijardi dolara, ali je isporuka i dalje "spora", rekao je Marčenko. "Još nam nedostaje neophodno oružje, municija i granate."

To znači da Kijev neće imati novca da isplati plate vojnicima, rekao je ministar finansija i pojasnio da su zbog kašnjenja platni paketi izdvojeni za kraj 2024. iskorišćeni za "nabavku neophodnog naoružanja i municije" početkom ove godine.

Zapadni saveznici ne finansiraju direktno plate ukrajinske vojske, ali nedostatak američkog oružja i istovremeni rast vojnih troškova znači da će Kijev morati da finansira sukob smanjenjem potrošnje, prodajom državne imovine i povećanjem poreza.

Ministar finansija je rekao da opasna finansijska situacija u zemlji ukazuje na potrebu da SAD i drugi obećaju veću pomoć i ubrzaju napredak u vezi sa zajmom od 50 milijardi dolara koji su obećali lideri G7.

- Ukrajina je u veoma ranjivoj poziciji - rekao je on, dodajući da je zajam od 50 milijardi dolara "magično rešenje" koje bi zemlji omogućilo da kupi vojne zalihe i sprečilo je da se nađe u finansijskoj situaciji koja bi alarmirala njene poverioce, npr. kao MMF.

Dogovor o "zajmu" od 50 milijardi dolara komplikuju pregovori između SAD i zemalja EU. SAD žele garancije da će 260 milijardi evra ostati zamrznuti u doglednoj budućnosti i zabrinute su da bi Mađarska mogla da blokira pomoć.

 - Oni nisu spremni da to prihvate kao hitnu stvar za Ukrajinu - rekao je ukrajinski ministar o EU i 50 milijardi dolara.

- Ne možemo da pravimo pauzu u ovom ratu. Treba nam taj novac. A ako nema dovoljno podrške partnera, pokušaćete da smislite kako da pronađete ovaj novac u sopstvenim resursima - rekao je Marčenko.

Međutim - dok vlada sprovodi mešavinu restrukturiranja duga, privatizacije i povećanja poreza kako bi nadoknadila svoj deficit - investitori veruju da bi Kijev trebalo da učini više na rešavanju problema sive ekonomije u zemlji.

- Ukrajinska vlada treba da prizna razmere sive ekonomije i odmah počne da se bori protiv nje - rekao je Endi Hunder, šef Američke privredne komore u Ukrajini.