• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.08.2024

09:10

Hitno! Hrvati se opasno naoružavaju i prete Srbiji! Zagreb zna protiv koga će upotrebiti američki "himars", turske "bajraktare", nemačke "leoparde"...

wikipedia.org

Vesti

Hitno! Hrvati se opasno naoružavaju i prete Srbiji! Zagreb zna protiv koga će upotrebiti američki "himars", turske "bajraktare", nemačke "leoparde"...

Podeli vest

Hrvatska se opasno naoružava! Posle kupovine francuskih "rafala", turskih "barjaktara" i američkog "himars" sistema, Zagreb će u svoj arsenal uvrstiti i nove nemačke tenkove "leopard 2A8"! Vojni stručnjaci nemaju dilemu, to oružje Zagreb nema protiv koga da upotrebi, osim protiv Srbije i Srba.

Milijarde za vojsku

Tamošnji "Jutarnji list", pozivajući se na svoje izvore, piše da je posao završen! List podseća da je tokom govora na godišnjici progona Srba iz Krajine u "Oluji" premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio nabavku modernog zapadnog tenka za kopnenu vojsku. "Jutarnji" otkriva da je reč o nemačkom tenku "leopard". Hrvatska vojska, podsetimo, u ovom trenutku u sastavu ima oko 70 tenkova M 84.

Zagreb je prethodno nabavio francuske borbene avione "rafal", PVO sistem "mistral" i ugovorio nabavku dodatnih helikoptera "blek hok". Do kraja godine sa Sjedinjenim Državama će biti potpisan ugovor vredan oko 300 miliona dolara za nabavku višecevnog raketnog bacača "M142 himars".

Foto: Reuters

 

Iako za sada ne postoje gotovo nikakve informacije o količini lansirnih vozila i vrsti raketa koje bi Hrvatska mogla kupiti od SAD, na osnovu brojke od 300 miliona može se pretpostaviti da je reč o osam do deset lansirnih vozila (20 miliona dolara po komadu) i oko 300 raketa iz porodice GMLRS (oko 400.000 dolara po komadu). Postoji mogućnost i da Vašington odluči da Hrvatskoj isporuči i taktičke balističke rakete ATACMS.

Da sve bude još opasnije, Zagreb obnavlja kasarnu u Belom Manastiru u Baranji, na granici sa Srbijom, gde će za početak preseliti mehanizovani bataljon "Sokolovi" sa američkim vozilima "M2A1 bredli". U ovu kasarnu potom bi bio dostavljen i deo lansera "himars".

Udar na Beograd

Vojni stručnjaci u Srbiji nemaju dilemu da Zagreb kupuje oružje kao deo projektovanog pritiska na Beograd. S obzirom na to da je domet projektila "himars" 200 kilometara, jasno je da Hrvatska u okruženju nema koga drugog da gađa osim Srbije, ističu oni.

- Hrvatska je članica NATO i mora da dobije dozvolu od Alijanse za svako oružje koje želi da kupi. Na našu zemlju Zapad gleda kao na "malu Rusiju" i zato Zagreb dodatno naoružavaju - smatraju vojni analitičari iz Srbije.

Foto: EPA

 

General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović takođe se osvrnuo na to što Zagreb uzima "himarse". I on je ubeđen da je reč o pritisku na Srbiju, baš kao što su to i NATO baze u Albaniji i Rumuniji.

- Koja je to država protiv koje bi upotrebila naoružanje? Sigurno neće, kao članica NATO, protiv Italije i Slovenije, a ni Bosne i Hercegovine, jer je južna granica BiH, gde žive i Hrvati, praktično otvorena. To oružje ne kupuju da bi ga dali, na primer u Ukrajini. Jasno je za koga je ono namenjeno - ističe Miladinović.

Vučić: Neka kupuju i Srbija će imati iznenađenja!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se pre nekoliko dana na vest da će Hrvatska nabaviti višecevni raketni bacač "M142 himars". On je poručio da Zagreb ima pravo da se naoružava, ali je dodao i da će Srbija nabaviti mnogo više vojnog oruđa u narednom periodu.

Foto: ATAIMAGES

 

- Zamislite da smo mi nabavljali nešto tog tipa, koliko bi izašlo tekstova da ugrožavamo sve i svakoga. Hrvatska ima pravo da se naoružava. Oni su dobili 12 polovnih (aviona) 'rafala', nisu još, ali dobiće u narednom periodu i dobiće "himars" za tri godine. To je veoma precizno oruđe i veoma pokretno. Reč je o fantastičnom oruđu - istakao je Vučić i naveo da će i Srbija u narednom periodu "imati iznenađenja".

Srpski odgovor na "himars"

Raketni sistem "šumadija", sa čijim razvojem se stalo kada su tenzije u regionu splasnule, mogao bi biti srpski odgovor na "himars". Možda je vreme da Beograd ponovo aktivira razvoj ovog raketnog sistema i dovede ga do serijske proizvodnje.

Raketni sistem "šumadija", čija je raketa vođena u prvom delu putanje, balistički i ide do 90 kilometara u visinu, praktično probija atmosferu, a onda u poslednjem delu putanje zapravo ima inercioni navigacioni sistem. Vođena je, praktično, kao neka vrsta krstareće rakete u poslednjoj fazi leta. Šumadija koristi dva tipa raketa, a domet je od 280 do 300 kilometara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ujedinjeni u mržnji! Ustaše podržavaju Dragana Šolaka, pridružili se podržavanju maltretiranje novinarke Informera!
BEDNICI

Ujedinjeni u mržnji! Ustaše podržavaju Dragana Šolaka, pridružili se podržavanju maltretiranje novinarke Informera!

Nasilnici predvođeni tajkunima Draganom Šolakom i Draganom Đilasom, a među kojima su ključni plaćenici Ivan Bjelić i Nikola Ristić, u subotu su, tokom nasilnog zauzimanja i blokade železničke stanice Prokop, sramno napali novinarku Informera Branku Lazić. Ovo brutalno maltretiranje jedne žene, pre svega, a potom i novinarke, opravdao je portal u vlasništvu dragana Šolaka "Nova", a odmah zatim, kao po starom običaju, i hrvatski "Jutarnji".

12.08.2024

10:47

TV

Hronika

Suza, suzu stiže... Pesma ubijenoj braći i njihovoj majci: Dve godine od jezivog masakra na Cetinju
Hronika

Suza, suzu stiže... Pesma ubijenoj braći i njihovoj majci: Dve godine od jezivog masakra na Cetinju

Pre tačno dve godine, 12. avgusta 2022. godine, Vuk Borilović (34) počinio je najveći masakr u novijoj istoriji Crne Gore kada je u naselju Medovina, na Cetinju, ubio deset osoba, a ranio šestoro. Ubijeni su dva brata Marko (7) i Mašan (11), njihova majka Nataša Martinović (35), Rajko Drecun (56), njegovi roditelji Danica (74) i Dimitrije (81), rođene sestre Aleksandra (52) i Danijela Radunović (51), Goran Đurišić (54) i Milan Martinović (37).

12.08.2024

09:04

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23