15.08.2024.

07:10

Foto: Shutterstock, EPA, Reuters

Planeta

Šta se ovo dešava u Hersonu?! Ukrajina počela lov, angažovani i Poljaci: Ruski pokret otpora otkrio kakav pakao se odvija u gradu!

- Strance angažuju za mobilizaciju u Hersonu. Poljaci dolaze u Herson, hvataju ljude, izvlače ih čak iz stanova i odvoze u TCK (vojni komesarijat) u Nikolajev. Za ovaj posao im plaćaju od 100 do 300 američkih dolara za svakog uhvaćenog regruta - rekao je izvor iz podzemlja za RIA Novosti.

U maju je u Ukrajini stupio na snagu zakon o pojačanju mobilizacije. U tom kontekstu, na internetu se pojavljuje mnoštvo video snimaka na kojima službenici TCK silom odvode muškarce u kombije, često ih pritom prebijajući. Zakon nalaže da vojni obveznici stalno nose sa sobom vojnu knjižicu i da je pokažu na prvi zahtev službenika vojnog komesarijata ili policije. U dokumentu nisu navedeni rokovi demobilizacije.

Hersonska oblast je deo Rusije, smeštena u donjem toku Dnjepra, i graniči se sa Azovskim i Crnim morem. Oblast je postala subjekt Ruske Federacije nakon referenduma u septembru 2022. godine. Ukrajinska strana ne priznaje njegovu legitimnost i nastavlja sa napadima na ovu teritoriju. Trenutno je pod kontrolom Rusije 75% Hersonske oblasti, dok deo na desnoj obali Dnjepra, uključujući grad Herson, drže ukrajinske snage.