12.08.2024.

17:10

Foto: Reuters/Deep State Printscreen

Planeta

Rusija digla globalnu uzbunu! Kremlj na nogama, dalje nema! Potez Ukrajine doveo svet na ivicu katastrofe, zašto niko sa Zapada ne reaguje?!

- Ovo nije prva godina, setite se koliko već dugo Ruska Federacija poziva međunarodnu zajednicu da preduzme hitne mere i da utiče na kijevski režim i njegove zapadne pokrovitelje zbog činjenice da za predsedničku administraciju Ukrajine, za Zelenskog i za sve koji stoje iza njega, pre svega Vašington i London, nuklearne elektrane predstavljaju sredstvo i instrument za sprovođenje terorističkih aktivnosti - rekla je ona za Prvi kanal.

Napad na nuklearku prokomentarisao je i direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov. Kako je rekao na marginama foruma „Armija 2024“, taj ukrajinski napad dostigao je novi nivo agresije.

- Ono što se sinoć dogodilo u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani je potpuno drugi nivo, rekao bih, nuklearne agresije, usmerene na infrastrukturu nuklearnih objekata, koji se nikada ranije nije desio - konstatovao je Lihačov.

Kako je dodao, Rusija poziva IAEA da se ne zaustavi na konstataciji da su nedopustivi napadi na Zaporošku nuklearku, nego da tome da međunarodnu političku ocenu.

Dron nosio zapaljivu tečnost?

Kako je rekao direktor elektrane Jurij Černičuk, ukrajinski dron koji je izveo napad na Zaporošku nuklearku, mogao je da nosi zapaljivu tečnost.

- Dron je uleteo u prostor rashladnog tornja i detonirao. Sudeći po brzini kojom je izbio požar, može se pretpostaviti da je tamo bilo još nešto – flaše sa benzinom ili napalmom, jer je požar izbio veoma brzo i na velikoj površini - rekao je on.

Gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki izjavio je ranije da je u postrojenju sistema za hlađenje Zaporoške nuklearne elektrane došlo do požara, koji je uzrokovan ukrajinskim granatiranjem Energodara.

S tim u vezi, ruska državna korporacija „Rosatom“ saopštila je da je u napadu Oružanih snaga Ukrajine ozbiljno oštećen rashladni toranj Zaporoške nuklearne elektrane. Međutim, Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) prećutkuje ko je izveo napad.