12.08.2024.

16:04 >> 16:36

Foto: EPA

Planeta

(VIDEO) Putin se oglasio i besan je! "Nema razgovora sa Ukrajinom nakon napada na civile!"

"Bilo kakvi mirovni pregovori sa Ukrajinom su nemogući sve dok ona vrši udare na civilno stanovništvo i preti nuklearnim elektranama", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Govoreći na sastanku sa visokim zvaničnicima u ponedeljak, Putin se osvrnuo na nedavni upad Ukrajine u pogranični region Kursk, kao i na napad dronom koji je oštetio rusku nuklearnu elektranu Zaporožje.

On je sugerisao da najnovije akcije Ukrajine pokazuju zašto je odbila da preispita planove za rešavanje sukoba na osnovu ruskog predloga ili mapa puta koje su predstavile neutralne strane.

"Očigledno, neprijatelj, oslanjajući se na pomoć svojih zapadnih gospodara... teži da unapredi svoje pregovaračke pozicije u budućnosti. Ali kako možemo govoriti o pregovorima sa onima koji vrše neselektivne udare na civile, civilnu infrastrukturu ili pokušavaju da ugroze nuklearna energetska postrojenja?"

CILJ SKRETANJE PAŽNJE SA DONBASA?

Putin je dalje rekao da je jedan od glavnih ciljeva Kijeva u Kursku da skrene pažnju sa Donbasa, gde su ruske snage poslednjih meseci stalno jačale. „Ali kakvi su rezultati? Tempo ofanzivnih operacija… ne samo da nije usporen, već naprotiv, povećan za jedan i po put."

"Napadom na Kursku oblast Ukrajina je takođe nastojala da potkopa moral ruskog stanovništva, ali je postigla i suprotne rezultate", rekao je Putin, primetivši povećan priliv dobrovoljaca da se pridruže vojsci i odbrani granicu.

Glavni cilj Moskve u ovoj fazi je da otera ukrajinske snage sa ruske teritorije. „Neprijatelj će dobiti dostojan odgovor. Svi naši ciljevi će nesumnjivo biti ostvareni.”

Ukrajina je pokrenula napad na Kursku oblast prošle nedelje, najveći prekogranični napad od izbijanja sukoba, a medijski izveštaji sugerišu da su u ofanzivi bile uključene neke od najbolje opremljenih brigada Kijeva. Dok su ukrajinske snage postigle određene uspehe, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je napredovanje zaustavljeno. Ruska vojska procenila je gubitke Kijeva na oko 1.600 vojnika i 200 oklopnih vozila.

Moskva je u nedelju optužila Kijev da je izveo napad dronom na rusku nuklearnu elektranu Zaporožje, čime je oštećen jedan od njenih rashladnih tornjeva.