13.08.2024.

13:48

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images, Reuters

Planeta

(FOTO) Putin se sastao sa Abasom! "Situacija u Palestini ne prolazi nezapaženo!"

"Svi su dobro svesni da Rusija danas, nažalost, mora da brani svoje interese, da brani svoj narod sa oružjem u ruci, ali ono što se dešava na Bliskom istoku, u Palestini, ne prolazi nezapaženo sa naše strane", kazao je Putin na početku razgovora.

Ruski predsednik je Abasu poželeo dobrodošlicu u Moskvu, istaknuvši da se nisu videli dve godine, iako su u stalnom kontaktu.

Sastanak se održava u Putinovoj rezidenciji u Novo-Ogarevu.

Osim pitanja razvoja bilateralne saradnje, na dnevnom redu biće i situacija u regionu Bliskog istoka.

"Strane planiraju da razmene mišljenja o situaciji na Bliskom istoku u svetlu trenutnog pogoršanja palestinsko-izraelskog sukoba i humanitarne katastrofe bez presedana u Pojasu Gaze", saopštio je ranije Kremlj.

Abas je u intervjuu za RIA Novosti rekao da ide u Rusiju radi razmene mišljenja o najnovijim međunarodnim događajima, koordinacije stavova i jačanja bilateralnih odnosa.

On je napomenuo da planira da razgovara o mirovnom procesu za palestinsko rešenje.

Informer

 

U pregovorima učestvuju i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, ministar rada Anton Kotjakov, načelnik Glavne uprave Generalštaba Igor Kostjukov i ruski predstavnik u Palestinskoj nacionalnoj vlasti Goča Buačidze.

Sa palestinske strane sastanku prisustvuju ministar civilnih poslova Husein El Šeik, šef Opšte obaveštajne službe Majed Feredž, palestinski ambasador u Ruskoj Federaciji Abdelhafiz Nofal i savetnik palestinskog predsednika za diplomatska pitanja Majdi Kald.