13.08.2024.

14:07

Foto: EPA

Planeta

Šok obrt! Protiv bivše premijerke Bangladeša, pokrenuta istraga za ubistvo!

Još šest visokih funkcionera prethodne vlade koju je vodila Hasina takođe je pod istragom nakon višenedeljnih nasilnih i smrtonosnih demonstracija u glavnom gradu Daki, prenosi BBC.

Mamun Mia, advokat koji je otvorio slučaj u ime neimenovanog privatnog lica, rekao je da je sud u Daki naložio policiji da otvori "slučaj ubistva protiv optuženih lica", što je, po zakonima Bangladeša, prvi korak u pokretanju krivične istrage.

Informer

 

Bivša premijerka Hasina je početkom meseca podnela ostavku i pobegla iz zemlje u susednu Indiju.
Više od 400 ljudi je poginulo tokom višenedeljnih studentskih demonstracija koje su kulminirale zahtevima o rušenju Hasine, premijerke koja je policiji naredila likvidacije i pozvala snage reda da snažno reaguju protiv demonstranata nazivajući ih "ne studentima već teroristima koji žele da destabilizuju državu".

Šeik Hasina, koja je 15 godina bila na čelu vlade Bangladeša, optužena je za brojna kršenja ljudskih prava i široko rasprostranjenu korupciju.

Studentski protesti su počeli početkom jula, kao mirni zahtevi za ukidanje kvota u dodelama državnih poslova, pre nego što su se pretvorili u širi pokret nezadovoljnih građana koji je doveo do obaranja vlade Bangladeša.