13.08.2024.

14:20

Foto: printscreen

Planeta

Uključio se FBI! Pokrenuta istraga zbog navoda da je Tramp bio meta iranskih hakera!

"Možemo da potvrdimo da FBI to istražuje", naveo je FBI u kratkom saopštenju, u kome nije naveo ni ime bivšeg predsednika ni Iran.

Portparol Trampove kampanje rekao je za Bi-Bi-Si da su dokumente ilegalno pribavili "strani izvori, neprijateljski raspoloženi prema Sjedinjenim Američkim Državama."

Iranski zvaničnici su negirali bilo kakvu povezanost sa optužbama za hakovanje, a američka vlada nije zvanično optužila Iran.

FBI istražuje da li su iranski hakeri ciljali i na kampanju trenutnog predsednika Džozefa Bajdena i demokratske predsedničke kandidatkinje Kamale Haris, navodi Si-Bi-Es njuz, pozivajući se na neimenovane izvore koji su upoznati sa istragom.

Saopštenje Trampove kampanje usledilo je dan nakon što je "Majkrosoft" objavio izveštaj koji ukazuje da su iranski hakeri u junu ciljali kampanju neimenovanog američkog predsedničkog kandidata.

"Majkrosoftov" centar za analizu pretnji (MTAC) saopštio je da je kampanji poslat imejl pod lažnim imenom.

Informer

 

Tramp je u subotu izjavio da su hakeri "mogli da pristupe samo javno dostupnim informacijama."

"Vašington post" piše da su neki članovi kampanje Kamale Haris bili na meti hakerskih napada, pre nego što je predsednik Džozef Bajden objavio da odustaje od predsedničke trke.

Prema "Vašington postu", prvu istragu o hakovanju FBI je otvorio u junu.

Američki bezbednosni izvori ranije su upozoravali na iransku zaveru za ubistvo Trampa, koja nije povezana sa atentatom na bivšeg predsednika u Pensilvaniji 13. jula.

Juče je američko Ministarstvo pravde optužilo Pakistanca, za koga se tvrdi da je povezan sa Iranom za planiranje ubistva američkih zvaničnika.