Autor: Informer.rs

14.08.2024.

11:00

Foto: Shuterstock

Planeta

Bliži se kraj dominacije Gugla?! Američka vlada donosi odluku koja će saseći ovog giganta!

Retka ponuda za razbijanje Gugla jedna je od opcija koju razmatra Ministarstvo pravde nakon što je istorijskom sudskom presudom utvrđeno da je kompanija monopolizovala tržište onlajn pretrage, tvrde izvori Blumberga.

Taj potez bi bio prvi pokušaj Vašingtona da ukine neku kompaniju ili barem deo njenog poslovanja, zbog ilegalne monopolizacije od neuspešnih pokušaja da se razbije Mikrosoft korp. pre dve decenije. 

Manje ozbiljne opcije uključuju prisiljavanje Gugla da deli više podataka sa konkurentima i mere koje sprečavaju da stekne nepravednu prednost u proizvodima veštačke inteligencije, rekli su izvori koji su tražili da ne budu anonimni.

Bez obzira na to, vlada će verovatno tražiti zabranu vrste ekskluzivnih ugovora koji su bili u središtu njenog slučaja protiv Gugla.

Informer

 

Ako Ministarstvo pravde nastavi sa planom za raskid, najverovatnije jedinice za otpuštanje su Android operativni sistem i Guglov veb pretraživač Hrom, kažu.

Zvaničnici takođe razmatraju pokušaje da iznude moguću prodaju AdVords-a, platforme koju kompanija koristi za prodaju tekstualnog oglašavanja, rekao je jedan od ljudi.

Diskusije Ministarstva pravde su se intenzivirali nakon odluke sudije Amita Mehte od 5. avgusta da je Gugl nezakonito monopolizovao tržišta onlajn pretrage i tekstualnih oglasa za pretragu.

Gugl je rekao da će se žaliti na tu odluku, ali je Mehta naredio obema stranama da započnu planove za drugu fazu slučaja, koja će uključivati vladine predloge za obnavljanje konkurencije, uključujući i mogući zahtev za raskid.

Akcije Alphabeta su pale za čak 2,5% na 160,11 dolara u trgovanju nakon radnog vremena pre nego što su izbrisale neke gubitke.