14.08.2024.

16:20 >> 16:24

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) Talibani proslavili treću godišnjicu na vlasti u Avganistanu! Prisustvovalo preko 10.000 muškaraca, ženama zabranili ulazak!

Kako bi obeležili tri godine od američkog povlačenja iz Avganistana i preuzimanja vlasti, Talibani su održali vojnu paradu u nekadašnjoj američkoj bazi Bagram.

Članovi talibanskog kabineta hvalili su dostignuća poput jačanja islamskog zakona i uspostavljanja vojnog sistema koji obezbeđuje "mir i sigurnost", preneo je AP.

Govori su bili usmereni na međunarodnu publiku, uz pozive dijaspori da se vrati i Zapadu da komunicira i sarađuje sa vladarima zemlje.

"Islamski emirat je eliminisao unutrašnje razlike i proširio obim jedinstva i saradnje u zemlji", rekao je zamenik premijera Maulvi Abdul Kabir, koristeći termin koji talibani koriste za opisivanje svoje vlade.

On je istakao da nikome neće biti dozvoljeno da se meša u unutrašnje stvari Avganistana i da avganistansko tlo neće biti korišćeno protiv bilo koje druge države.

Informer

 

Parada u Bagramu je najveća parada od kada su talibani ponovo preuzeli kontrolu nad Avganistanom u avgustu 2021. godine.

U publici od oko 10.000 muškaraca bili su visoki talibanski zvaničnici kao što su vršilac dužnosti ministra odbrane Mula Jakub i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Sirajudin Hakani.

Vrhovni vođa Hibatulah Akhundzada nije bio na paradi, a ženama je bilo zabranjeno da prisustvuju.

Talibani su saopštili da su prisustvovale i strane diplomate, ali nisu precizirali ko od njih.