14.08.2024.

16:51

Foto: Shutterstock/Printscreen/zoomEarth

Planeta

(VIDEO) Dramatične scene iz Nemačke! Poplavljene ulice, voda nosila sve pred sobom!

Najviše su pogođene Severna Rajna-Vestfalija, Donja Saska i Baden-Virtemberg. Jaka oluja je dovela do poplava u Karlsrueu i okolini. Pod vodom su završili podrumi, ulice i podvožnjaci. Ponegde je bila čak 50 centimetara vode, rekao je potparol policije.

Za 15-ak kilometara udaljenom Gondelšeimu bujica je nosila vozila. Bio je to totalni haos, stoji u izveštaju s terena. Opština Gondelšajm objavila je na društvenoj mreži Fejsbuk da je u gradu proglašeno vanredno stanje.

Oluja je u ponedeljak poharala i delove Švajcarske. Procenjuje se da je u gradu Bernu prouzrokovala štetu od 25-30 miliona švajcarskih franaka (26-31 milona evra). Većina oštećenih zgrada nalazi se u Briencu, Untersinu, i Interlakenu.

Švajcarski mediji navode da je tokom oluje zabeleženo 70.000 udara munja. Pored toga, evakuirano je 70 stanovnika Brienca i 250 turista iz Grindelvalda.

Srednja Švajcarska, Cirih i delovi istočne Švajcarske takođe su bili pogođeni jakom kišom i gradom. Oluja je uticala i na saobraćaj na aerodromu u Cirihu.