• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

09.07.2024

15:15

Srbi otkrili sve zablude života u Švajcarskoj! Evo ko nije dobrodošao

Shutterstock

Društvo

Srbi otkrili sve zablude života u Švajcarskoj! Evo ko nije dobrodošao

Podeli vest

Kada se spomenu bogate zemlje, mnogima na pamet prvo padne Švajcarska, poznata po svom savršenom uređenju i visokom standardu. Međutim, da li je život u ovoj alpskoj zemlji zaista toliko idiličan iz prve ruke javljaju Srbi koji tamo žive.

Pitanje o životu u Švajcarskoj našlo se unutar Fejsbuk grupe "Srbi u Švajcarskoj" kada je jedna Tamara upitala ostale članove kako zapravo izgleda život tamo.

- Osobe koje žive u Švajcarskoj, pitanje za vas... Kakav je život tu?" - upitala je Tamara, pa na svoje pitanje dobila bezbroj komentara.

Pored onih koji su se više šalili te kratkim komentarima objasnili da nije sve tako bajno, bilo je i onih koji su ipak objasnili šta je to što je dobro, šta nije i u kojim osobama je najbolje ili najgore u ovoj zemlji.

 - "Mučenički", "Ljubičast a posle prelazi u roze", "Težak", "Puno se ku**iš a malo živiš", "Ako imaš u Srbiji šta jesti i piti, bolje ostani tamo" - pisali su oni koji nisu dali neka dublja objašnjenja zašto tako misle.

Ipak, na sreću, bilo je i onih koju su se raspisali te objasnili sa svoje tačke gledišta kakav je život u ovoj zemlji.

- Život u Švajcarskoj je lep ako rade dve osobe ali ako radi jedna jako težak, jer je ovde sve jako skupo! Stan, zdravstveno i hrana. Sve u svemu može lepo da se živi ko zna dobro da rasporedi novac, uvek može da se priušti letovanje i zimovanje - napisala je jedna Srpkinja.

Međutim, sa njom se nisu složili pojedini članovi pa su je brže bolje ispravili:

- Može i jedna osoba da radi ako dobro zarađuje. Pa ne rade svi za minimalac. Ovde se diplome cene i plaćaju. A kakve su, koliko su jake te diplome, znači i plate, zavisi čisto od osobe do osobe", "Može lepo da se živi i sa jednom platom, i to za celu familiju. Ako se školujete i unapređujete.

- Kad dvoje rade 100% ili jedno manje npr 80 % može se lepo živeti. Jako puno uštedeti. Sa višom školom bez fakulteta, plata je u proseku 6.000 - 6.500 franaka bruto, neto je 5.800. Stan za višečlanu porodicu, normalna gradnja da nije luksuz 4-iposoban stan je 1.900-2.200. Ja plaćam svoj 510 franaka. Za četvoročlanu porodicu mesečno ti treba najmanje 1.500-2.000 na hranu. Gde su računi za struju, vodu, net, porez - napisala je jedna gospođa.

Jedan Srbin, izlevortiran komentarima onih koji veličaju Švajcarsku ali kako kaže jedva čekaju da se vrate u nju, napisao je sledeće.

- Kad kažete svuda je lepše nego u Srbiju zašto jedva čekate malo da uštedite da bi išli dole da se pravite važni a ne znate da dole ljudi žive punije duše i bez velikih obaveza. Svi se znaju, smeju se, govore svoj jezik, a ovde radiš i gradiš Švajcarsku. Ne lažite sami sebe jer svi znate kako živite. Ja odoh ove godine svom domu a ko želi nek sedi do kraja života i neka se muči za njihove ljude".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!
Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, ako pobedi na izborima, mogao bi da zauzme još skeptičniji stav prema Ukrajini od onog koji je bivši američki lider izneo do sada, ako bude slušao svog potpredsednika Džej Di Vensa, prenosi Blumberg.

16.07.2024

14:22

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija