Autor: Informer.rs

15.08.2024.

08:41

Foto: EPA

Planeta

Koja je odbrana Kijeva? Zalužni je kriv za sve?! Američki list okrivio ukrajinskog generala za uništenje Severnog toka!

Prema pisanju lista, Zelenski je prvobitno odobrio plan dizanja gasovoda u vazduh.

Operaciju je izveo Zalužni, koji je tada bio glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine , a sva naređenja su prenošena usmeno kako ne bi ostali dokazi.

Nakon toga, Sjedinjene Države su pokušale da intervenišu u situaciju .

- CIA je zahtevala da kancelarija Zelenskog zaustavi operaciju - piše VSJ.

Prema pisanju publikacije, Zelenski je ovo naređenje preneo Zalužnom, ali je general ignorisao naređenje, „a njegov tim je izvršio prilagođavanja prvobitnog plana“.

U prepisci sa VSJ, Zalužni, koji sada radi kao ambasador Ukrajine u Londonu , negirao je svoju umešanost u dizanje gasovoda u vazduh.

List je zatražio komentare od četiri visoka predstavnika ukrajinskih snaga bezbednosti, koji su, kako se navodi u članku, „ili učestvovali u podrivanja Severnih tokova ili su imali direktan pristup informacijama o ovoj operaciji“.

Informer

 

Svi intervjuisani potvrdili su da Kijev na gasovode gleda kao na „legitimne ciljeve“.

U materijalu se tvrdi da su napori nemačkih istražitelja usmereni na prikupljanje dokaza protiv Zalužnog i njegovih pomoćnika.

Nalazi bi mogli da poremete odnose između Kijeva i Berlina , koji je Ukrajini obezbedio veliki deo svojih sredstava i vojne opreme.

- Neki nemački politički lideri su možda bili voljni da ignorišu dokaze koji upućuju na Ukrajinu iz straha da će potkopavati domaću podršku ratnim naporima. Ali nemačka policija je politički nezavisna, a njihova istraga je zaživela sopstvenim životom dok su sledili jedan trag za drugim - piše izdanje.

Pored toga, neimenovani nemački zvaničnik upoznat sa istragom rekao je za VSJ da je „napad ove veličine dovoljan razlog da se pokrene klauzula o kolektivnoj odbrani NATO-a , ali je kritičnu infrastrukturu uništila zemlja“ koju Berlin podržava snabdevanjem oružja.