16.08.2024.

00:15

Foto: Shuterstock/epa

Planeta

Zašto je Zelenski uradio ovo i ko ga je nagovorio?! Zapad konačno svhatio kakva katastrofa sledi! "Samo politički..."

- U Kurskoj oblasti se ne nalazi mnogo regularnih ruskih trupa, tek nekoliko graničara. Po mom mišljenju, ova operacija služi političkim, a ne vojnim interesima... potrebno je podići borbeni moral trupa, kao i utišati zapadne komentatore koji insistiraju na mirovnim pregovorima - izjavio je on za belgijski list "7sur7".

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine su u 5.30 ujutro, 6. avgusta, krenule u ofanzivu s ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti, ali je njihovo napredovanje zaustavljeno, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena potpunim uništenjem neprijatelja i izlaskom na državnu granicu. Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane od 14. avgusta, tokom borbi u Kurskom pravcu Oružane snage Ukrajine su izgubile do 2,3 hiljade vojnika i 37 tenkova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je kijevski režim izveo provokaciju, sprovodeći neselektivnu paljbu, uključujući i po civilnim ciljevima. Putin je rekao da će neprijatelj dobiti adekvatan odgovor i da će svi ciljevi koje je Rusija postavila biti ostvareni.

U Kurskoj, kao i u Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti, na snazi je režim antiterorističke operacije radi obezbeđenja bezbednosti građana.