15.08.2024.

21:40

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Mreže gore! Koga su ovo Rusi uhvatili u Kursku?! Vojska objavila snimak zarobljenika, evo šta su priznali!

Ranije su ruske bezbednosne strukture saopštile da je grupa vojnika iz 82. odvojene desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske zarobljena od strane Oružanih snaga Rusije u Kurskoj oblasti, blizu sela Malaja Loknja.

Jedan od zarobljenih, sa pozivnim znakom "Taras", izjavio je da je rodom iz Tatarstana, ali da je živeo u Harkovu. Drugi zarobljenik je ispričao da je rođen u Slavjansku u Donjeckoj oblasti i da je 2020. godine potpisao ugovor sa OSU.

- Proveli smo na teritoriji Kurske oblasti dva sata i odmah smo pali u zarobljeništvo, pod paljbu; tri BTR-a (oklopna vozila) su nas napala - rekao je on. Među zarobljenima su i pripadnici iz Dnjepropetrovske, Odeske, Kirovogradske i Černovicke oblasti.

Jednice OSU su u 5:30 ujutro, 6. avgusta, krenule u ofanzivu s ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti, ali je njihovo napredovanje zaustavljeno, izjavio je načelnik Generalštaba OS Rusije Valerij Gerasimov. On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena porazom neprijatelja i povratkom na državnu granicu. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije od 15. avgusta, ukrajinske snage su na kurskom pravcu pretrpele gubitke do 2640 vojnika i 37 tenkova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je kijevski režim izveo provokaciju i da sprovodi neselektivnu paljbu, uključujući i civilne ciljeve. Putin je rekao da će neprijatelj dobiti adekvatan odgovor i da će svi ciljevi postavljeni pred Rusiju biti ostvareni.

U Kurskoj, kao i u Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti, na snazi je režim protivterorističke operacije radi obezbeđenja sigurnosti građana.