Autor: Informer.rs

16.08.2024.

09:51

Foto: Reuters/Pixabay/Printscreen Twitter

Planeta

Promenio ploču! Bajden skinuo zabrane?! Bela kuća razmatra slanje krstarećih raketa Kijevu!

Neimenovani zvaničnici su navodno rekli agenciji da nije doneta konačna odluka o slanju zajedničke rakete vazduh-zemlja (JASSM), ali Pentagon trenutno „razrađuje na komplikovanim detaljima“.

Ta pitanja navodno uključuju preglede transfera osetljivih tehnologija i obezbeđivanje da ukrajinski avioni mogu da lansiraju projektil od 2.400 funti, koji nosi bojevu glavu od 1.000 funti.

- Razvijen od strane kompanije Lokhid Martin, JASSM je podeljen sa samo „šačicom bliskih saveznika - navodi se u izveštaju.

- Razmatramo niz opcija kako bismo ispunili zahteve ukrajinske bezbednosne pomoći - rekao je portparol Pentagona Džef Jurgensen za medije, ne potvrđujući da li je bilo kakav transfer odobren.

Rakete JASSM su „najnovije u dugom nizu sofisticiranog naoružanja koje se nekada smatralo zabranjenim za prenošenje u Ukrajinu“, rekao je Politico.

Ta lista ranije zabranjenog hardvera je nekada uključivala i same F-16, zajedno sa tenkovima Abrams i sistemima protivvazdušne odbrane Patriot.

Informer

 

Dok Ukrajina već poseduje rakete za vazdušno i kopno lansiranje koje su obezbedile SAD, Velika Britanija i Francuska koje mogu da dostignu skoro 200 milja od tačke lansiranja, ona mesecima pritiska SAD da isporuče rakete JASSM.

Mnoštvo zapadnih zemalja obećalo je da će Ukrajini obezbediti više od 80 lovaca F-16. Ukrajinski premijer Vladimir Zelenski potvrdio je ranije ovog meseca da je prva serija američkih aviona stigla u zemlju i da već lete ukrajinski piloti.

- Dok donosimo F-16, ne radi se samo o avionima, već i o obuci pilota, obuci održavalaca – ali i da se staramo da imamo oružje za to - predsedavajući Zajedničkog načelnika Čarls K. Braun rekao je Politiku.

„To je dijalog koji vodimo, ne samo da bismo dobili avione već i da bismo ih doveli do pune sposobnosti.

Zelenski je priznao da Ukrajina nema dovoljno pilota da upravlja svim avionima koje je Zapad obećao, ali je rekao da „mnogi momci sada treniraju“.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će svaka baza u kojoj se nalaze ukrajinski F-16 postati legitimna meta ruske vojske, dok je Kremlj izjavio da nikakav zapadni hardver neće pobediti u sukobu za Ukrajinu.