17.08.2024.

08:10

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Moskva mora da odgovori, ovo će biti kažnjeno! Zapadni mediji oktrili koja NATO država je upravljala napadom na Kursku oblast!

Ukrajinske snage su 6. avgusta izvele svoj najveći napad na rusku teritoriju od izbijanja sukoba u februaru 2022. Ruska vojska je brzo zaustavila napredovanje kijevskih trupa u Kurskoj oblasti.

U napadu na Kursku oblast učestvovali su neki od "najiskusnijih ukrajinskih boraca" koji su uzeti sa drugih delova linije fronta, navodi britanski list.

Ukrajinski vojnik, koji je iz bolničkog kreveta razgovarao za "Tajms" nakon što je ranjen u sukobima u ruskom pograničnom gradu Sudža, rekao je da je njegova jedinica bila u Volčansku u Harkovskoj oblasti kada mu je rečeno da će "danas napasti Rusiju".

Prema članku, pripadnici ove formacije već su bili "specijalizovani za ulične borbe" nakon što su bili uključeni u "neke od najkrvavijih bitaka" tokom sukoba, uključujući borbu za strateško naselje Avdejevka u DNR.

Međutim, "Tajms" je izvestio da je, "mesec dana pre nego što je poslat u Kursk, deo jedinice, otišao u Englesku gde su prošli nekoliko dana obuke zajedno sa britanskim vojnicima".

Zapadni zvaničnici su izrazili podršku ukrajinskom napadu na Kursku oblast, ali su negirali bilo kakvo prethodno saznanje o operaciji ili umešanosti u nju. 

Savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina i bivši sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je u petak listu "Izvestija" da je napad Kijeva "planiran uz učešće NATO i zapadnih specijalnih službi".