17.08.2024.

12:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Otkriveni tajni dokumenti! Putin prvo spaljuje ove države! Rusija već nanišanila mete, drhti cela Evropa: Poznato ko će platiti najstrašniju cenu!

Mape navodnih ciljeva — poput Barov-in-Fernes u severozapadnoj Engleskoj — uključene su u prezentaciju za oficire koja je „prethodila invaziji na Ukrajinu u punom obimu“, koja je počela u februaru 2022. godine, piše „Fajnenšel tajms“.

Otkriveno je da su glavne mete u Velikoj Britaniji za Putinove udare fabrika u Halu, brodogradilište u Kambriji i neotkrivena meta u Edinburgu.

Ruska Baltička flota sa sedištem u Kalinjingradu ciljala bi Francusku i Nemačku. Dokumenti takođe pokazuju ciljeve u Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj i Japanu.

Vest dolazi dok kontroverze rastu oko nekog od oružja koje je Moskva koristila tokom sukoba u Ukrajini, uključujući termobaričnu bombu, koja proizvodi eksploziju koja je „druga nakon nuklearne bombe“, navodi „Njuz“.

Koje oružje koristi Rusija?

Moskva je ove nedelje saopštila da je upotrebila termobaričnu bombu protiv ukrajinskih snaga. Takođe poznata kao vakuumska bomba, ekstra vruća eksplozija projektila koja je „sposobna da ispari ljudska tela“ ili da „eksplodira pluća“, piše „Skaj njuz“.

Termobaričke bombe su konvencionalno oružje po tome što ih ne vode sateliti i mogu se lansirati kao raketa ili kao bomba bačena iz aviona.

„Rusi konačno donose svoju najjaču vatrenu moć, ubacujući moćne klizne bombe na ukrajinske trupe“, piše „Forbs“.

Klizne bombe su bojeve glave na daljinsko upravljanje koje mogu da lete ka ciljevima na velikim udaljenostima. Sa dometom od 50 kilometara ili više, i koje nose više od nekoliko stotina kilograma eksploziva, klizne bombe su teške čak tri tone.

Međutim, iako su moćne, veoma su neprecizne i predstavljaju ozbiljnu opasnost za civile — pod pretpostavkom, naravno, da civili nisu mete.

„Nema reči da se opiše posledice napada kliznom bombom. Dolazite da vidite ljude koji leže tamo, rastrgani", rekao je šef ukrajinske policije za „Bi-Bi-Si“.