• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

16.08.2024

17:00

Konačno da gledamo malo pravog fudbala! Kreće liga od 11,47 milijardi evra!

EPA Images

Fudbal

Konačno da gledamo malo pravog fudbala! Kreće liga od 11,47 milijardi evra!

Podeli vest

Nova sezona u šampionatu Engleske počinje večeras, duelom Mančester junajteda i Fulama na "Old Trafordu" (21.00, Arena premijum 1).

Završilo se Evropsko prvenstvo u Nemačkoj prošlog meseca, ispratili smo i Olimpijske igre u Parizu, a sada je došlo vreme za ono što svaki iskreni ljubitelj fudbala voli - Premijer ligu!

Najjače i najkvalitetnije klupsko takmičenje ponovo garantuje ogroman broj uzbudljivih i interesantnih utakmica, a kao i prethodnih pet godina, titulu će braniti Mančester siti. Šestostruki uzastopni prvak, predvođen Pepom Gvardiolom, ujedno ima i najskuplji igrački kadar, čija je vrednost procenjena na čak 1,32 milijarde evra.

"Građani" su i po kladionicama ponovo prvi i najveći favoriti za novi trofej sa kvotom 2,60. U stopu ih prati Arsenal sa 2,88, a potom slede Liverpul (8,00), Mančester junajted (25) i Čelsi (26).

Kada je reč o igračkom kadru, nije Siti tu puno menjao. Došlo je samo brazilsko krilo Savinjo (20) iz francuske Troe za 25 miliona evra, dok je argentinski napadač Hulijan Alvarez (24) obukao dres madridskog Atletika za čak 75 miliona evra na ime obeštećenja.

Foto: EPA Images

Arsenal će ponovo biti najveći konkurent Sitiju

Posle Mančestera, najskuplje timove imaju Arsenal (1,17 milijardi) i Čelsi (1,14 milijardi), a u vrhu je još i Liverpul (926,3 miliona). Ukupno gledano, kompletna vrednost svih ekipa u Premijer ligi je nestvarna - čak 11,47 milijardi evra.

Što se tiče pojedinaca, na vrhu je golgeter Sitija, Erling Holand, sa cenom od 180 miliona, prati ga saigrač Fil Foden sa 150 miliona, a u top pet su još i Bukajo Saka iz Arsenala (140 miliona), Rodri sa 130 i Deklan Rajs sa 120 miliona evropskih novčanica.

Foto: EPA Images

Erling Holand je najskuplji igrač na OStrvu

Nije ovog leta bilo bombastičnih transfera, kao što su nas Englezi navikli prethodnih godina. Osim već pomenutog odlaska Alvareza u Atletiko, vredna pomena je i selidba Daglasa Luiza (26) iz Aston Vile u Juventus za 51,5 miliona, dok je najveću kupovinu obavio Totenhem, koji je za 64,3 miliona od Bornmuta kupio napadača Dominika Solankea (26). Tu je i Čelsi, pošto je izdvojio 60 miliona za krilo Petra Neta (24) iz Vulverhemptona.

Aktivan je bio i Mančester junajted, pogotovo kada je reč o jačanju poslednje linije tima. Stigao je supertalentovani francuski štoper Leni Joro (18) iz Lila za 62 miliona, ali i Matijas de Liht (25) iz Bajerna za 45 miliona.

Foto: EPA Images

Erik ten Hag preživeo na klupi Mančester junajteda

Tako će holandski reprezentativac ponovo sarađivati sa trenerom Erikom ten Hagom, koji je ipak preživeo na klupi "crvenih đavola", a svojevremeno su imali mnogo uspeha zajedno u Ajaksu. Tu je i još jedan "lala", ofanzivac Džošua Zirkze (23), za čije je dovođenje iz Bolonje izdvojeno 42,5 miliona.

Nije ni Arsenal sedeo skrštenih ruku, dres je zadužio italijanski defanzivac Rikardo Kalafjori (22). Plaćen je 45 miliona evra Bolonji, a pružao je odlične partije i na minulom EP. Takođe, potpisao je i golman David Raja (28), čija je sloboda od Brentforda koštala 31,9 miliona.

Foto: EPA Images

Fudbaleri Liverpula posle devet godina bez Jirgena Klopa

Zanimljivo, Liverpul kao da je prespavao dosadašnji deo prelaznog roka. Ono što je svakako najupečatljivije, posle devet godina, na klupi "crvenih" više nećemo gledati čuvenog stručnjaka Jirgena Klopa (57). Odlučio je Nemac da ode na kraju minule sezone, a nasledio ga je sjajni Holanđanin Arne Slot (45), pred kojim je, posle AZ Alkmara i Fejenorda, definitivno najteži izazov u karijeri.

Sa novim menadžerima kreću i Čelsi (Enco Marseka), Bornmut (Andoni Iraola), Brajton (Fabijan Hurceler), Lester (Stiv Kuper) i Vest Hem (Đulen Lopetegi).

 

 

Na kraju, Srbija će ove sezone imati jednog predstavnika više u Premijer ligi, a to je defanzivac Nikola Milenković (26), koji je iz Fiorentine za 14,3 miliona prešao u Notingem forest i potpisao ugovor do leta 2029. godine.

Tu su još i Saša Lukić (28) u Fulamu, Stefan Bajčetić (19) u Liverpulu i golman Đorđe Petrović (24) u Čelsiju, mada se njegov odlazak negde na pozajmicu očekuje ovih dana, jer nije više u prvom planu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: Bio jednom jedan gmaz!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Bio jednom jedan gmaz!

Dragan Šormaz (57) je rođen 1967. u Drvaru. Srednju školu je završio u Smederevu. Po obrazovanju je tehničar za poslove radnih odnosa. Bio je član DSS od 1992. do 2010. U maju 2010. isključen je iz DSS. U decembru 2010. postao je član SNS. Bio je poslanik DSS od 2000. do 2010. godine. Bio je poslanik SNS do oktobra 2022. Bio je drugi čovek pokreta „Uvek za Srbiju“, Zorane Mihajlović. Sada je predsednik NVO „EvroatlantskI savet Srbije“, pro NATO, proameričke organizacije, preko koje prima grantove od atlantističkih organizacija i država.

16.08.2024

17:29

TV

Hrvati hoće da izbrišu bilo kakvo sećanje na Republiku Srpsku Krajinu! Hapšenje advokata Berića je još jedan dokaz da je pravosuđenje etnički motivisano! (VIDEO)
Live TV

Hrvati hoće da izbrišu bilo kakvo sećanje na Republiku Srpsku Krajinu! Hapšenje advokata Berića je još jedan dokaz da je pravosuđenje etnički motivisano! (VIDEO)

Srpski advokat Nemanja Berić osuđen je na 15 dana zatvora u Hrvatskoj, u Prekršajnom sudu u Šibeniku, zato što je na svom Fejsbuku objavio snimak na kom se vidi kako u automobilu peva pesmu o Kninu "Do Dinare niđe ne stajem", što je kod hrvatskih sudskih vlasti ocenjeno kao kršenje javnog reda i mira, te širenje mržnje i nacionalne netrpeljivosti. Tim povodom, gosti "Info dana" Informer TV bili su predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta i Aleksa Grubešić iz Centra za društvenu stabilnost.

16.08.2024

16:21

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija