18.08.2024.

10:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Klanici nema kraja! Prošlo 900 dana, a borbe u Ukrajini nikad brutalnije! Amerika rešila da niko ne preživi, političkog rešenja neće biti!

Kako navodi kineski list, brojni stručnjaci ocenjuju da je situacija na frontu sada najkomplikovanija još od početka rata i upozoravaju da postoji potencijal da se sukob proširi i postane brutalniji.

Direktna invazija Ukrajine na rusku teritoriju smatra se značajnom akcijom za obe strane, jer je to velika vojna operacija Kijeva, dok je istovremeno šok za Moskvu budući da je aktuelizovala pitanje bezbednosti lokalnog stanovništva, smatra Jang Đin istraživač sa Instituta za studije Rusije, Istočne Evrope i Centralne Azije pri Kineskoj akademiji društvenih nauka.

Jang je primetio da trenutna situacija na bojnom polju postaje sve zamršenija, što izaziva zabrinutost zbog mogućnosti zaoštravanja oružanog sukoba dve strane u kasnijoj fazi.

Prema njegovom mišljenju, ofanziva Ukrajine može biti usmerena na dve stvari - ublažavanje pritiska ruske vojske na linije fronta na drugim pravcima i ostvarivanje boljeg položaja u pregovorima sa Rusijom.

Cui Heng, naučni saradnik Centra za ruske studije Istočnokineskog pedagoškog univerziteta, rekao je za "Global tajms" da se očekuje da će napad na Kursku oblast imati značajan uticaj na moguće pregovore između Rusije i Ukrajine.

"Rusija bi mogla da pojača svoje aktivnosti u narednom periodu kako bi odgovorila na udar na Kursku oblast", izjavio je on.

Usred kontinuiranog podsticanja SAD, izgledi za političko rešenje ukrajinske krize postali su složeniji, kažu analitičari. Sa druge strane, verovatnoća da će sukob eskalirati, proširiti se ili postati brutalniji je u porastu, zaključio je Jang.