18.08.2024.

20:11

Foto: EPA

Planeta

Dočekala je! Kamala Haris od sutra i zvanični kandidat demokrata! Počinje Demokratska konvencija!

Skup traje četiri dana i očekuje se da će mu prisustvovati hiljade ljudi, kako bi pokazali entuzijazam zbog kandidature Haris koja je dospela na mesto kandidata nakon povlačenja predsednika Džoa Bajdena.

I dok se na konvenciji očekuje vesela atmosfera, ispred Junajted centra u Čikagu očekuju se demonstracije zbog nezadovoljstva politkom demokratske administracije prema Izraelu koji vodi rat u Gazi.

Glavni deo programa biće uživo prenošen na svim velikim televizijama, a biće prenosa i na platformama Hulu, Paramaunt Plus, Pikok i Maks, na Jutjub i Eks kanalima Demokratskog nacionalnog komiteta i drugim veb sajtovima.

Informer

 

BAJDEN OTVARA KONVENCIJU!

Bajden će otvoriti konvenciju govorom koji će ujedno biti i opraštanje političara koji je pre samo nekoliko nedelja bio predsednički kandidat demokrata, i očekivalo se da će na konvenciji prihvatiti nominaciju, piše Glas Amerike.

Informer

 

Bajden će u svom govoru insistirati na tome da će predstavljati pretnju po demokratiju u SAD ukoliko bi se bivši američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp vratio u Belu kuću, rekli su Bajdenovi pomoćnici, preneo je AP.

Oni su naveli da se očekuje da će se govornici na konvenciji osvrnuti na Bajdenova dostignuća tokom predsedničkog mandata, uključujući mere primenjene tokom pandemije korone, do velikih investicija u infrastrukturi i reformi zdravstvene zaštite. 

Najavljeno je da će prva dama SAD Džil Bajden i drugi članovi Bajdenove porodice biće prisutni na nacionalnoj konvenciji demokrata u Čikagu. 

Bivša predsednička kandidatkinja Hilari Klinton i bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton takođe su značajni govornici.

Guverner Minesote i kandidat za potpredsednika Tim Volc predstaviće se Amerikancima u sredu uveče, a poslednjeg dana konvencije obratiće se kandidatkinja za predsednika, Kamala Haris.

Bajden se povukao iz kampanje za reizbor 21. jula nakon pritisaka iz Demokratske stranke da to učini, a nakon toga je podržao podržao Kamalu Haris da bude demokratski kandidat za predsednika SAD.