18.08.2024.

21:17

Foto: EPA, Tanjug/AP

Planeta

Hamas ipak kaže ne! Palestina odbacila predlog o rešavanju pitanja talaca, za sve krivi Netanijahua!

Palestinska militantna grupa je u saopštenju navela da Netanjahu "postavlja nove uslove i zahteve" da bi osujetio pregovore i produžio rat u Gazi, preneo je Tajms of Izrael.

U saopštenju se navodi da je najnoviji predlog koji podržavaju SAD usklađen sa zahtevima Izraela, ukazujući na insistiranje da IDF ostane u Filadelfijskom koridoru, na prelazu Rafa između Pojasa Gaze i Egipta i koridoru Necarim.

Hamas, takođe, krivi Netanjahua za uvođenje novih uslova oko oslobađanja zatvorenika.
"Smatramo Netanjahua u potpunosti odgovornim za osujećivanje napora posrednika i opstrukciju sporazuma", navodi Hamas, dodajući da je izraelski premijer odgovoran za živote talaca koje drži Hamas.

Palestina ostaje pri svom predlogu

Izraelski pregovarački juče je izvestio Netanijahua o poslednjoj rundi pregovora o primirju u Gazi, završenoj u petak u Dohi i izrazio oprezan optimizam u vezi sa mogućnošću unapređenja sporazuma.

Kako je saopštio kabinet izraelskog premijera, Netanijahu je obavešten o predlogu SAD koji se tiče smanjenja razlika u zahtevima Izraela i Hamasa, a ''koji sadrži komponente koje su prihvatljive za Izrael“.

Istovremeno, neimenovani zvaničnik Hamasa rekao je  za libansku televiziju Al Majadin da u toku poslednje runde pregovora o primirju u Gazi nije došlo do napretka zbog insistiranja izraelskih pregovarača da se u sporazum uvrste novi uslovi. 

Zvaničnici Hamasa, koji nisu prisustvovali razgovorima, rekli su za BBC da okvir novog predloga sadrži nove uslove koje ta grupa ne može da prihvati.

Prema ranijim najavama, pregovori bi trebalo da budu nastavljeni sledeće nedelje u Kairu.