19.08.2024.

14:08

Foto: EPA

Planeta

(FOTO,VIDEO) Trese se Amerika! Masovni protesti uoči Demokratske konvencije! Protestanti imaju jasan cilj!

Očekuje se da će se gomile aktivista danas okupiti širom grada dok se predsednik Joe Biden sprema da preda uzde potpredsednici Kamali Haris na političkoj konvenciji, na kojoj će se pojaviti specijalni gost za kojeg sumnja da bi mogla biti Tejlor Svift ili Bijonse.

Stotine policajaca neki teško naoružani i demonstranti već su se spustili u centar grada na velike, organizovane propalestinske skupove koji su počeli u nedelju i očekuje se da će se nastaviti tokom cele nedelje.

Uprkos tome što je Harris stvorila talas uzbuđenja među demokratama, aktivisti kažu da njihovi planovi za protest i pojačavanje svoje progresivne poruke pred najvišim liderima stranke ostaju nepromenjeni.

Organizatori procenjuju izlaznost za današnji marš i miting, prvog dana konvencije, da bude najmanje 20.000 ljudi.

Informer

 

Demonstracije dolaze dok se lokalna policija priprema za neprijateljsku nedelju nakon što je najmanje 11 ljudi ubijeno širom Čikaga tokom vikenda, uključujući tri smrtno, dok je još jedan izliv nasilja zahvatio grad.

Demonstranti koji će se ove nedelje okupiti ispred DNC-a imaju za cilj da se pozabave bezbrojnim pitanjima, uključujući klimatske promene, prava na abortus i rasnu jednakost, da spomenemo samo neke.

Ali mnogi aktivisti se slažu da je trenutni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa, koji su uporedili sa Vijetnamskim ratom svoje generacije, sveobuhvatna poruka demonstracija.

Područje Čikaga ima jednu od najvećih palestinskih zajednica u zemlji i autobusi dovode aktiviste u Čikago iz cele zemlje.

"Moramo da odigramo svoju ulogu da zaustavimo genocid, da okončamo američku pomoć Izraelu i stanemo uz Palestinu", rekao je Hatem Abudaieh, portparol Koalicije za marš na DNC.

Koaliciju čine stotine organizacija, uključujući i studente. Aktivisti kažu da su naučili lekcije iz prošlomesečne republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju. Očekuju veće gužve i snažnije demonstracije tokom cele nedelje.