19.08.2024.

16:53

Foto: Reuters

Planeta

Nemci besni, NATO je pomogao u rušenju ključne energetske infrastrukture za Berlin! Francuzi hoće da napuste Alijansu!

Lider francuske partije Patriote Florijan Filipo pozvao je na povlačenje Francuske iz NATO usled novih informacija o eksploziji na gasovodu "Severni tok".

- Treba da prepoznamo istinu. Doći će do revolucije u NATO, očigledno, uz učešće SAD. Ono što se dešava u Severnoatlantskoj alijansi u suprotnosti je sa interesima Francuske - poručio je on na društvenoj mreži Iks.

Raspad sistema

Filipo je naveo i da Pariz treba da odbije zahteve o slanju finansijske podrške Ukrajini. On je napomenuo da je Nemačka već preduzela korak u tom smeru i dodao da će Berlin smanjiti obim pomoći za Kijev u budućnosti.

Podsetimo, nemački ministar finansija Kristijan Lindner je ministru odbrane Borisu Pistorijusu poručio da će vojna oprema i materijal koji su već odobreni biti dostavljeni Ukrajini, ali da dodatni zahtevi nemačkog ministarstva odbrane više neće biti odobreni.

Za Berlin je posebno problematično to što su zaveru Kijeva da uništi kritičnu energetsku infrastrukturu u zemlji članici NATO (Nemačkoj) potpomogli druga zemlja NATO (Poljska) i neprikosnoveni lider Alijanse SAD.

Kancelar Olaf Šolc sada se suočava sa žestokim napadima političkih stranka koje kritikuju bezuslovnu podršku Ukrajini. Najglasnije su Alternativa za Nemačku i Unija Sare Vagenkneht. Ove stranke ističu da, prema međunarodnom pravu, napad na kritičnu infrastrukturu treba smatrati ratnim činom.

Informer

 

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov ističe da Zapad i NATO nastoje da svu odgovornost prebace na svoje ukrajinske marionete.
- Rusija je pronaći prave počinitelje napada i kazniti ih - rekao je Antonov.
Moskva je više puta rekla da su napad na "Severni tok" izvele Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. Prosto je neverovatno, navode iz Kremlja, da bi Ukrajina napala "Severni tok" bez odobrenja Vašingtona.
Vašington i London negiraju umešanost.

S druge strane, prvobitni plan sabotera bio je da udare na Vladimira Putina i da rušenjem "Severnog toka" oslabe Rusiju. Međutim, ovaj plan je propao i, umesto slabljenja Rusije, potkopao je nemačku podršku Ukrajini.

Saveznici u krizi

U međuvremenu, rastu tenzije između Nemačke, Poljske i Ukrajine zbog istrage o eksplozijama na "Severnom toku". Poljsko tužilaštvo je potvrdilo da je dobilo nalog za hapšenje osumnjičenog za sabotažu na tim gasovodima koji su izdale nemačke vlasti.

Nemačka policija veruje da je muškarac koji je živeo u Poljskoj bio u timu ronilaca koji su postavili eksplozive na cevi gasovoda koje spajaju Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora.

Varšava saopštava da osumnjičenog nisu našli u mestu prebivališta. Nemački mediji navode da policija zbog eksplozija na "Severnom toku" traga i za još dvoje ukrajinskih instruktora ronjenja, ali za njima još nije izdala nalog za hapšenje. Kijev negira umešanost u sabotaže.

Informer

 

Američki list "Vol strit džurnal" piše da je sabotaža ruskog gasovoda u Baltičkom moru odobrena na najvišem nivou u Kijevu, uključujući predsednika Vladimira Zelenskog. Prema pisanju lista, koje se zasniva na ukrajinskim vojnim izvorima, napad eksplozivom u moru izveden je pod nadzorom tadašnjeg glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog. List navodi da je šest osoba bilo direktno uključeno u operaciju koja je koštala 300.000 američkih dolara, a koja je u potpunosti finansirana privatnim novcem. "Vol strit džurnal" navodi da je CIA saznala za planove Kijeva i zatražila od Zelenskog da to zaustavi. Lider Ukrajine je navodno naredio obustavu operacije, ali Zalužni je ignorisao komandu.
Zalužni, koji je u međuvremenu postao ukrajinski ambasador u Londonu, poručio je u odgovoru VSJ da ne zna ništa o takvoj operaciji i nazvao je sve suprotne tvrdnje "provokacijom".