19.08.2024.

23:30

Foto: Shutterstock/društvene mreže

Planeta

Vakcinisali ih otrovom! London će ovo žestoko platiti - čak 14 hiljada Britanaca traži odštetu zbog vakcine protiv Kovida!

Kako piše izdanje, u Britaniji je za kompenzaciju štete od vakcina (VDPS) ukupno podneto 16 hiljada zahteva.

Tako zahtevi za isplatu zbog posledica vakcina protiv koronavirusa čine veliku većinu. Prema podacima lista, više od 5,5 hiljada zahteva je odbijeno, dok 519 slučajeva nije ni stiglo do faze medicinske ekspertize. Oko hiljadu ljudi je zatražilo preispitivanje njihovog slučaja, ali je samo 12 uspelo da dobije isplatu.

Oko 350 zahteva je odbijeno jer su lekari odlučili da vakcina nije „dovela do teškog stepena invalidnosti", iako su priznali štetu od preparata. Da bi se dodelila kompenzacija, gubitak radne sposobnosti mora da dostigne 60 odsto.

Britanci koji su dobili isplatu primaju jednokratno 120 hiljada funti, ali do danas je vlada isplatila samo 175 slučajeva, piše list.

Prema navodima izdanja, isplate su povezane sa bolestima kao što su moždani udar, srčani udar, opasni trombovi, upala kičmene moždine, prekomerno oticanje ekstremiteta i paraliza lica.

U 97 odsto slučajeva svih odobrenih isplata, ljudima je ubrizgan preparat britansko-švedske farmaceutske kompanije AstraZeneca, dok je na Pfizer i Modernu otpao neznatan broj kompenzacija.

Uprkos izraženim zabrinutostima i rastućem broju slučajeva tromboze, vlada Velike Britanije je nastavila da preporučuje vakcinu AstraZeneca, čak i kada je kampanja vakcinacije prekinuta u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i nekim drugim zemljama Evrope do marta 2021. godine, piše „Telegraph".

Kako je u maju izvestio list „Telegraph" pozivajući se na sudske dokumente, AstraZeneca je prvi put priznala da njena vakcina protiv COVID-a može izazvati retki neželjeni efekat - trombozu sa sindromom trombocitopenije.