20.08.2024.

08:30

Foto: Reuters

Planeta

Bajden u suzama! Predao štafetu Kamali, a onda se obrušio na Trampa! (VIDEO)

Manje od mesec dana pošto se povukao iz trke, Bajden je na konvenciji dočekan i pozdravljen kao heroj. Govor Bajdena zvanično je najavila njihova ćerka Ešli Bajden, a aplauz pre njegovog govora trajao je tri minuta. Publika je uzvikivala: "Volimo te, Džo", na šta je on odgovorio da i on njih voli i da voli Ameriku, piše Glas Amerike.

- Da vas pitam: Da li ste spremni da glasate za slobodu? Da li ste spremni da izaberemo Kamalu Haris i Tima Volca? - upitao je Bajden.

On je rekao da su se demokrate okupile 2020. da spasu demokratiju.

- Demokratija je pobedila. Demokratiju smo doneli. A sada se demokratija mora sačuvati. Pred nama je prelomna tačka. Jedan od onih retkih trenutaka u istoriji kada će odluke koje sada donosimo odrediti sudbinu naše nacije i sveta u decenijama koje dolaze. To nije hiperbola, bukvalno to mislim. Mi se borimo za samu dušu Amerike - naveo je Bajden.

On je govorio je i o svojim rezultatima i naveo da su Kamala Haris i on pomogli saveznim državama i gradovima da se ponovo otvore škole, kao i da su nastavnici u državnim školama dobili povišice.

Rekao je da on nije Tramp i da neće da satanizuje imigrante, za koje republikanski kandidat tvrdi da su "zatrovali krv Amerike".

Potpredsednica SAD Kamala Haris u slučaju pobede na predsedničkim izborima „nikada neće pognuti glavu“ pred ruskim liderom Vladimirom Putinom, rekao je američki predsednik Džozef Bajden.

- Nijedan vrhovni komandant ne bi trebalo da se klanja onako kako se Tramp klanja Putinu. Ja to nikada nisam radio i obećavam da neće ni Kamala Haris - rekao je Bajden, obraćajući se na nacionalnoj konveniciji demokrata.

On takođe tvrdi da je aktuelna administracija SAD „uspela da ujedini Evropu“ i da je sprečila tehnološko zaostajanje od Kine.

Po rečima Bajdena, kada je on došao na vlast, odnosi sa saveznicima bili su izuzetno napeti, a blok NATO bio je na ivici raspada.

- Kada je (bivši predsednik) Tramp napustio dužnost, Evropa i NATO su bili u rasulu, i to nije šala - tvrdi Bajden.

On je navodno uspeo da reši nesuglasice, a Alijansa ne samo da je ojačala, nego se i proširila pridruživanjem Finske i Švedske.

Američki predsednik je kazao da on i njegovi saradnici ulažu sve napore kako bi se zaustavili rat u Gazi i oslobodili taoci. On tvrdi da je on „napisao mirovni sporazum“ za Pojas Gaze.

- Kao što znate, napisao sam mirovni sporazum za Gazu pre dva dana. Izneo sam predlog, zahvaljujući kojem ćemo biti bliže prekidu vatre nego bilo kada od 7. oktobra prošle godine (kada je Hamas napao Izrael) - rekao je Bajden.

Bajden je takođe konstatovao da je Ukrajina „i dalje slobodna“.