20.08.2024.

09:29

Foto: YouTube printscreen

Planeta

Šokantan potez Nemačke kod ruskih granica! Ako se usude da ovo urade, neka nam je svima Bog u pomoći! (VIDEO)

Nemačka se obavezala da će rasporediti trupe u članici EU, koja se graniči sa Rusijom, prošle godine, preneo je Rojters.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus uporedio je odluku sa slanjem savezničkih snaga u Zapadnu Nemačku tokom Hladnog rata za odbranu Zapadne Evrope u slučaju sovjetskog napada.

Litvanski načelnik Generalštaba Rajmundas Vajksnoras procenio je da će zemlja potrošiti više od milijardu evra u naredne tri godine za razvoj baze, u jednom od najvećih građevinskih projekata u svojoj istoriji.

To je "ogromna investicija" za naciju od 2,9 miliona ljudi sa ekonomijom koja je desetina veličine Nemačke, rekao je Vajksnoras na marginama ceremonije početka gradnje.

Baza u Rudninkaiju, blizu glavnog grada Vilnjusa i samo 20 kilometara od ruskog saveznika Belorusije, smestiće do 4.000 vojnika, prostor za skladištenje i održavanje tenkova i druge opreme.

Informer

U neposrednoj blizini je Suvalki koridor, dugačak 65 km koji spaja rusku esklavu Kalinjingrad sa Belorusijom. Da li NATO ovim potezom šalje poruku Rusiji da bi bi vojno mogao da zatvori Kalinjingrad, inače najbranjeniju teritoriju na planeti, sa moćnim nuklearnim arsenalom.

Podsetimo, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u ponedeljak da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tera ruskog lidera Vladimira Putina da upotrebi nuklearno oružje i ostane bez ijednog saveznika. On navodi da ukrajinski upad u kurski region u Rusiji upravo to ima za cilj, te da su i Moskva i Minsk svesni tog plana Kijeva.

U isto vreme, pojedini analitičari navode da bi i zatvaranje koridora Suvalki bio direktan povod za upotrebu taktičkog nuklearnog naoružanja od strane Rusije.