• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

19.08.2024

19:30

Lukašenko: Zelenski tera Putina da baci atomsku bombu! Najbliži ruski saveznik jasan, Kijev će izazvati katastrofu!

Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

Lukašenko: Zelenski tera Putina da baci atomsku bombu! Najbliži ruski saveznik jasan, Kijev će izazvati katastrofu!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tera ruskog lidera Vladimira Putina da upotrebi nuklearno oružje i ostane bez ijednog saveznika, tvrdi beloruski vođa Aleksandar Lukašenko. On navodi da ukrajinski upad u kurski region u Rusiji upravo to ima za cilj, te da su i Moskva i Minsk svesni tog plana Kijeva.

Lukašenko je u intervjuu za TV kanal Rusija 1 rekao da operacija u Kurskoj oblasti najveći prekogranični napad Kijeva od izbijanja sukoba, te da predstavlja ogroman rizik po globalnu bezbednost.

- Postoji opasnost da ovakva eskalacija, koju je izazvala Ukrajina, predstavlja pokušaj da Rusija bude primorana na asimetrični odgovor, na primer, da upotrebi nuklearno oružje - istakao je Lukašenko.

'Iskanderi' spremni

On nije spekulisao o tome koju bi vrstu nuklearnog oružja Putin mogao da upotrebi, ali je podsetio da je Rusija u Belorusiju prebacila taktičke balističke raketne sisteme "iskander".

- To su mašine koje su trenutno spremne za udare taktičkim nuklearnim oružjem. To su mašine spremne da ispaljuju rakete sa nuklearnim bojevim glavama - naglasio je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, takav isprovociran nuklearni potez bio bi pun marketinški pogodak za Kijev i njegove zapadne sponzore.

- Međutim, onda bismo verovatno ostali bez ikakvih saveznika. Ne bi ostalo saosećajnih zemalja. Takva reakcija bi bila zasnovana na univerzalnoj averziji prema posledicama koje bi moglo da izazove nuklearno oružje - kazao je Lukašenko.

Beloruski lider komentarisao je i izjave ukrajinskih zvaničnika da upad u Kursk ima za cilj poboljšanje diplomatske pozicije Kijeva tokom potencijalnih mirovnih pregovora sa Rusijom.

- Taj plan je klasičan, ali ne funkcioniše u borbi protiv velike imperije, koja nije ni počela ozbiljno da se bori - podvukao je Lukašenko.

Kako je dodao, pregovori o Ukrajini treba da počnu tamo gde su stali u Istanbulu.

- Hajde da sednemo za pregovarački sto i da prekinemo ovu borbu. Sve ovo ne treba ni ukrajinskom narodu, ni Rusima, ni Belorusima. Treba da sednemo za pregovarački sto i da počnemo tamo gde smo stali u proleće 2022. u Istanbulu - smatra Lukašenko.

Minirana granica

Kad je reč o bezbednosti same Belorusije, lider te zemlje je naveo da je Ukrajina rasporedila više od 120.000 vojnika na granici, na šta je Minsk uzvratio pojačavanjem snaga duž čitave te oblasti.

- Belorusko-ukrajinska granica je minirana kao nikad ranije. Ukrajinske oružane snage moći će da je pređu samo uz ogromne gubitke - otkrio je Lukašenko.

S druge strane, odbrana zapadne granice Belorusije je, prema njegovim rečima, razrađena sa Moskvom.

- Taj plan, međutim, u svakom trenutku može biti izmeđen u ofanzivni - poručio je Lukašenko.

Ukrajinci mrze Zelenskog

Foto: Reuters/Shutterstock

 

Aleksandar Lukašenko kaže da ukrajinska vlada nije u kontaktu sa sopstvenim narodom, koji ne želi da gine u sukobu sa Rusijom. On tvrdi da Ukrajinci zapravo mrze Volodimira Zelenskog.
- Oko 70 odsto Ukrajinaca mrzi Zelenskog zato što obećava jedno, a radi drugo i zato što ljudi umiru - kazao je Lukašenko.
On nije otkrio odakle mu ti podaci, ali je istakao da se njegova zemlja suočila sa velikim prilivom ratno sposobnih Ukrajinaca koji beže od regrutacije sa svojim porodicama.
- Belorusija nekima od njih obezbeđuje posao i smeštaj - rekao je Lukašenko.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Vehabizam veštački stvorili Britanci da bi zavadili narode! Zapad neće da dozvoli pravoslavcima i muslimanima da sarađuju na Balkanu!
Live TV

Vehabizam veštački stvorili Britanci da bi zavadili narode! Zapad neće da dozvoli pravoslavcima i muslimanima da sarađuju na Balkanu!

Vehabija Senad Ramović Becan proveo je godine u zatvoru, u samici. Kada je izašao iz zatvora ostao je jednako radikalan i u svima je video neprijatelje. On jeste likvidiran, ali nije likvidiran problem. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su pukovnik specijalnih vojnih jedinica u penziji Srbobran Radić i Radomir Počuča, bivši protivterorista. Uživo u program putem vajber linka uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

19.08.2024

20:03

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast? (VIDEO)
Live TV

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast? (VIDEO)

Ceo svet priča danima o onome što se desilo u Kurskoj oblasti. Glavno je pitanje kako će reagovati Vladimir Putin. On je dao nalog da se pomogne civilnom stanovništvu. Nagađa se da li će se Putin osvetiti Ukrajincima za ovo iako oni nisu naveli neku veliku štetu Rusiji. Na ovu temu u "Info danu" govorili su akademik prof. dr Dragan Radenović i analitičar prof. dr Stevica Deđanski.

19.08.2024

16:23

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija