20.08.2024.

14:43

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Planeta

Reči seku kao žilet! Zaharova pobesnela posle šokantne odluke ukrajinske Rade - Moskva zna šta je cilj Kijeva!

Ona je naglasila da vlasti namerno stvaraju lažnu crkvu, a među vernicima nema raskola.

"Ovde je cilj bio da se u korenu uništi kanonsko, pravo pravoslavlje, a da se umesto njega na pontonu podigne samo zamena. Napravite kvazi-pravoslavnu crkvu. To treba tako da se zove - to nije raskolnička, nije otpadnička crkva, to je lažna kvazi -crkva", rekla je ona za televiziju Zvezda, prenosi Izvestija.

Zaharova je dodala da visoko ceni postupke ukrajinskih građana koji čuvaju izvorno pravoslavlje u zemlji, posebno po cenu života.

Ranije danas, Vrhovna rada je usvojila u konačnom čitanju zakon kojim se uvodi zabrana kanonske UPC. 

Zakon je podržalo 265 poslanika, on će stupiti na snagu 30 dana nakon objavljivanja.

Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija podržao je 17. avgusta predlog zakona o zabrani kanonske UPC. Članovi Sveukrajinskog saveta izrazili su podršku kursu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog "ka duhovnoj nezavisnosti, zaštiti ustavnog poretka, javnoj bezbednosti, ljudskim pravima i osnovnim slobodama".

Pre toga, 16. avgusta, Komitet Vrhovne Rade za humanitarnu i informativnu politiku podržao je amandmane na nacrt zakona o zabrani UPC. 

Ukrajinske vlasti zabranile delovanje UPC u oblasti Rovne, a slična odluka doneta je u Lavovskoj, Hmeljničkoj i Volinskoj oblasti. Istovremeno, pristalice raskolničke pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) zauzimaju crkve UPC u zemlji.

Ukrajinske vlasti su 2022. godine pojačale svoje akcije protiv UPC. Oni su vršili pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira, uključujući Kijevopečersku lavru, kako bi pronašli tragove "antiukrajinskog delovanja". 

U decembru 2022, SBU je otvorila 50 krivičnih predmeta protiv sveštenika UPC.