20.08.2024.

15:04

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Šta se sprema?! Lider moćne sile ide "na samo nekoliko sati" u Kijev, Blumberg izneo intrigantnu tvrdnju!

Očekuje se da će Modi posetiti Ukrajinu kasnije ove nedelje, što će biti prva poseta premijera Indije otkako je Kijev proglasio nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991.

Kako piše ukrajinska pravda, Modi će u Kijevu iz bezbednosnih razloga provesti samo "nekoliko sati".

Modi je za svoju prvu međunarodnu posetu od reizbora na izborima u junu, prošlog meseca otputovao u Moskvu, što je čin koji je Kolektivni zapad doživeo sa dosta gorčine.

Modi je tada rekao da je Rusija odani prijatelj Indije. "Kada čuje reč 'Rusija', prvo što padne na pamet svakom Indijcu je 'naš saputnik u sreći i tuzi'. Rusija je pravi prijatelj Indije", istakao je tada Modi.

Informer

Foto: Reuters

Otkako je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju Indija poziva na dijalog i diplomatiju. Za razliku od drugih članica BRIKS-a, Brazila i Kine, međutim, nije iznela mirovni plan.

INDIJA NE ŽELI DA POSREDUJE U SUKOBU

"Blumberg" je dodao da Vladimir Zelenski veruje da su Modi i Indija "ključ za napore Ukrajine da pridobije Globalni jug".

 

Indija je bila među zemljama koje su prisustvovale mirovnoj konferenciji Zelenskog u junu (na koju Rusija nije bila pozvana) u švajcarskom letovalištu u blizini Lucerna, ali nije potpisala konačnu deklaraciju.

Tokom nekoliko sati razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u junu, Modi je tvrdio da se ukrajinski sukob ne može rešiti na bojnom polju.

Kasnije je rekao da su iz njihovih razgovora proizašle "veoma zanimljive ideje" i "potpuno nove perspektive", te da mu se "nakon razgovora sa Putinom vratila nada".