Autor: Informer.rs

21.08.2024.

10:42

Foto: EPA

Planeta

(VIDEO) Kamala zvanično u trci! Mišel i Barak Obama uz nju! Evo šta je tražila!

Glas Amerike navodi da je Obama, uz šalu na samom početku sinoćnjeg govora da nije nimalo ostario, najviše pričao o opasnostima koje mogu da nastanu jer je društvo u Americi podeljeno, te da je zadatak demokrata da rade na tome da demokratija pobedi.

Obama je ohrabrio demokrate da slušaju one koji se ne slažu sa njima i bore se za glasove onih koji imaju različite stavove

- Počinjemo da mislimo da je jedini način da pobedimo da vičemo i da sramimo drugu stranu. Taj pristup može raditi za političare koji samo žele pažnju i napreduju u podeli. Ali to neće raditi kod nas - rekao je Obama.

Obama:Tramp je kao komšija..."

Obama je pozvao svoju stranku da ne žuri da osuđuje one sa vrednostima koje se razlikuju od njihovih.

- On daje dečje nadimke, ima lude teorije zavere, opsednut je količinom okupljenih ljudi, i tako dalje, i tako dalje. Pre neki dan sam čuo da je neko Trampa uporedio sa komšijom koji van nanosi svoje lišće u vaše dvorište. Kad je komšija takav, to dosta nervira, ali kada je to predsednik, to je opasno -naveo je Obama.

U govoru se osvrnuo na svoj odnos sa predsednikom Amerike Džoom Bajdenom.

- Moja odluka da budem predsednik, bila je moja najbolja odluka, kao i da predložim Džoa Bajdena za potpredsednika. Mi smo postali braća, i ono čemu se divim je ne samo njegova empatija, snaga i iskustvo, nego i to da je uvek smatrao da svako ima pravo na šansu. U istoriji će Džo Bajden biti zapamćen kao sjajni predsednik koji je odbranio demokratiju od velike opasnost. Ponosan sam da ga zovem mojim predsednikom, ali još više što ga zovem svojim prijateljem - rekao je Obama.

Informer

 

Bivšeg predsednika najavila je njegova supruga Mišel Obama, a on je govor počeo rečima da je on jedina osoba koja je dovoljno glupa da govori posle nje.

Ona je navela da sada postoji šansa da se pobede podele i mržnja.

Mišel: Kamala je naspremnija!

- Ameriko, vraća nam se nada - uzviknula je Mišel Obama.

Rekla je da je do skoro imala osećaj da nema nade, i strah od budućnosti. Navela je da skoro izgubila majku i da je jedva bila u stanju da bude na konvenciji, ali da je želela da joj oda počast, upravo zbog toga što je njena mama uvek imala nade.

- Kamala i ja smo izrasle na istim vrednostima, iako su nam majke bile okeanima daleko. Kamalina majka je govorila, nemoj da se žališ, nego nešto uradi. Sa tim savetom, Kamala je studirala, pa otišla da radi za ljude, da sprovodi zakon i vladavinu prava i da na kraju postane potpredsednica SAD. Kamala Haris je više nego spremna za ovaj momenat. Ona je naspremnija da preuzme funkciju predsednice - rekla je nekadašnja prva dama.

Obama je rekla da Kamala zna bolje nego svi, da bez obzira odakle je neko, i u koga veruje, da svi imaju ista prava da budu prihvaćeni i da se cene njihove vrednosti.

Informer

 

Oglasio se i muž Kamale Haris

Dag Emhof, suprug demokratske kandidatkinje Kamale Haris, obratio se drugo veče Nacionalnoj konvenciji u Čikagu, u govoru u kome je otkrio više ličnih momenata vezanih za njegov život i njen život.

U publici su bili i njegov otac i majka, za koju je rekao da uvek govori da on treba da bude srećan što ima Kamalu pored sebe.

"Kamala je spremna da vodi zemlju. Biće sjajna predsednica, svi ćemo biti ponosni", rekao je Emhof.

Otkrio je da je i on, kao i Kamala, radio u MekDonaldsu.

On za vreme srednje škole, a ona tokom studija. Bio je čak i radnik meseca. Govorio je o svom skromnom poreklu i kako uzeo kredit da upiše pravo gde je upoznao i dalje je prijatelj sa svojom "ekipom iz fantazi fudbala" u kojoj je njegovo ime bilo Narvana, aludirajući na fenomene devedesetih.

- Ja sam svoju porodicu poverio njoj, možemo njoj da poverimo budućnost - naveo je Emhof.

Lider demokrarske većine u Senatu Čak Šumer rekao je da demokrate u novembru ne samo da moraju da pošalju Kamalu Haris u Belu kuću, već i da pomognu u izboru druge demokratske većine u američkom Senatu.

- Ona to ne može samarekao je senator iz Njujorka.

Informer

Sandersova lista 

Nekadašnji demokratski izazivač i Bajdenu i Haris, Berni Sanders se pojavio na bini dok su demokrate uzvikivale njegovo ime.

Progresivac iz Vermonta je postavio niz ciljeva liberalne politike za stranku ako Haris pobedi na predsedničkim izborima, a demokrate imaju kontrolu u Kongresu sledeće godine. Lista je uključivala proširenje programa zdravstvene zaštite i povećanje minimalne plate.

- Radujem se radu sa Kamalom i Timom na usvajanju ovog plana. I da budemo jasni: Ovo nije radikalna agenda - naveo je on.

Pre nego što je napustio binu, pridružio se malom broju govornika DNC koji su do sada pomenuli rat između Izraela i Hamasa

- Moramo okončati ovaj užasni rat u Gazi, vratiti taoce kućama i zahtevati hitan prekid vatre - rekao je Sanders uz aplauz.

Konzervativni birači koji ne vole Trampa bili su jedan od dobitaka kojima su se demokrate nadale. Nadaju se da će to ubediti ljude da izađu na izbore u novembru i glasaju za Haris, umesto da ostanu kod kuće ili da dopisuju predsedničkog kandidata.

Informer

 

Kako se Obama uklapa u priču?

Sa 63 godine, Obama je u velikoj meri bio uključen u trenutke krize, pogotovo tokom intriga, nakon kojih je Bajden prošlog meseca istupio iz trke i podržao svoju potpredsednicu.

Zajedno sa bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi, neki ga smatraju pokretačkom snagom partijske pobune.